Guvernul va obliga societăţile să îşi reevalueze terenurile, pentru a încasa mai mulţi bani la buget

Guvernul va obliga societăţile să îşi reevalueze terenurile pe care le-au cumpărat de la stat, astfel încât acestea să îşi majoreze corespunzător capitalul social şi să emită în favoarea statului noi acţiuni, cu plata dividendelor, dacă nu au majorat capitalul până acum sau l-au calculat incorect.

1305 afișări
Imaginea articolului Guvernul va obliga societăţile să îşi reevalueze terenurile, pentru a încasa mai mulţi bani la buget

Guvernul va obliga societăţile să îşi reevalueze terenurile, pentru a încasa mai mulţi bani la buget (Imagine: Shutterstock)

Conform legii, dacă proprietarii unei companii cumpărate de la stat primesc, după privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport în natură al statului şi în schimbul cărora vor fi emise acţiuni suplimentare, care revin instituţiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social şi emiterea de noi acţiuni, statul beneficiază de potenţiale dividende, bani care sunt vărsaţi la buget.

Prin această operaţiune de reevaluare a terenurilor, Guvernul anticipează deja că va încasa venituri suplimentare la bugetul de stat, din dividende şi din valorificarea acţiunilor emise.

Deoarece obligaţia de includere în capitalul social a valorii terenului calculată "corect", cu ajutorul unui evaluator, va fi introdusă, ca o condiţie care trebuie îndeplinită înaintea de confirmarea planului de reorganizare, şi pentru firmele aflate în reorganizare sau faliment, Guvernul anticipează încasări în plus şi din recuperarea creanţelor înscrise la masa credală, reprezentând contravaloarea terenurilor.

Argumentul Executivului este că, în această perioadă, din analizele efectuate, a rezultat faptul că, în lipsa unor reglementări clare, societăţile comerciale tergiversează acţiunea de depunere a documentaţiei pentru obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului sau stabilesc în mod incorect valoarea cu care trebuie majorat capitalul social, motivând neclarităţi ale legislaţiei în vigoare.

Guvernul admite existenţa unor neclarităţi în legislaţie şi consideră că este necesară modificarea normelor în domeniu, în sensul explicitării metodologiei de stabilire a valorii corecte a terenurilor deţinute de societăţile comerciale, precum şi reglementarea unor situaţii speciale, create de societăţile comerciale privatizate care au obţinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, dar nu au înregistrat majorarea capitalului social sau au înregistrat fie cu întârziere, fie la o valoare incorectă.

Legislaţia în vigoare stabileşte că valoarea cu care este majorat capitalul social este cea preluată din anexele la certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, reactualizată cu un "coeficient de reevaluare". Pentru stabilirea acestui coeficient, unele societăţi au folosit rata inflaţiei, altele au solicitat opinii ale unor evaluatori. Guvernul consideră însă că este nevoie ca această "aplicare arbitrară" a prevederilor legale în ceea ce priveşte determinarea valorii terenurilor, care era de regulă mai mică, să fie eliminată şi că se impune să fie luată în considerare "valoarea justă", respectiv cea care este determinată pe baza unor evaluări efectuate, de regulă, de către profesionişti calificaţi în evaluare, membri ai unui organism profesional în domeniu, recunoscut naţional şi internaţional, societăţile comerciale fiind cele obligate să acopere cheltuielile de evaluare.

Guvernul consideră în acelaşi timp că, şi în cazul în care aceste aporturi sunt înregistrate cu întârziere, "valoarea reală" a terenurilor se impune să fie stabilită prin expertiză, respectiv prin raport de evaluare întocmit de o persoană autorizată.

Pentru a obţine reevaluarea terenurilor, Guvernul va decide, prin hotărâre, că, pentru acele terenuri ale căror valoare nu a fost stabilită conform "ultimelor norme", trebuie stabilită o valoare corectă, prin raport de evaluare, iar societatea comercială în cauză va fi obligată să emită acţiuni suplimentare, aferente diferenţei dintre valoarea stabilită prin raport de evaluare şi valoarea majorării efectuate, acţiuni care vor reveni statului.

"Constatând faptul că un număr mare de societăţi comerciale nu au operat majorarea capitalului social sau nu au înregistrat corect valoarea cu care s-a majorat capitalul social, este necesară o modificare, astfel încât instituţiile publice abilitate (ministere şi consilii locale), să informeze instituţiile publice implicate asupra faptului că au fost emise certificate, astfel încât să fie demarate demersurile ce se impun în vederea majorării capitalului social", se arată în document.

Actul normativ stabileşte că valoarea cu care este majorat capitalul social este cea preluată din anexele la certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, actualizată cu rata inflaţiei, dar pe o perioadă mai extinsă, respectiv "până la data depunerii cererii" (nu "până la data evaluării", ca în prezent) de înregistrare a majorării de drept a capitalului social cu valoarea terenului, la oficiul registrului comerţului. În situaţia în care societăţile comerciale au obţinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor înainte de apariţia noilor norme, introduse prin HG 107/2008, dar nu au înregistrat majorarea de drept a capitalului social, valoarea cu care va fi majorat capitalul social va fi determinată prin raport de evaluare.

În situaţia în care societăţile comerciale au înregistrat majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost emise certificate de atestare a dreptului de proprietate până la apariţia HG 107/2008, iar această valoare nu a fost stabilită conform ultimelor norme de reevaluare a terenurilor aplicabile anterior majorării, valoarea corectă va fi determinată tot prin raport de evaluare, cu respectarea normelor valabile la data majorării. Societatea comercială va fi obligată să emită acţiuni suplimentare aferente diferenţei dintre valoarea stabilită prin raport de evaluare şi valoarea majorării efectuate, acţiuni care vor reveni instituţiei publice implicate.

"Se creează posibilitatea corecţiei capitalului social, în favoarea statului, în condiţiile în care societăţile realizează majorarea la o valoare determinată incorect. Această situaţie s-a creat în special la societăţile la care statul nu mai este acţionar, nu este informat cu privire la emiterea de certificate şi cu privire la majorarea capitalului social. Pentru societăţile identificate că nu au majorat capitalul social, în favoarea statului, cu valoarea terenurilor pentru care au obţinut certificate de proprietate se vor lua măsuri de majorare corectă, iar acţiunile dobândite de stat vor intra în procesul de privatizare, rezultând noi venituri la bugetul de stat", arată Guvernul.

De asemenea, pentru societăţile comerciale aflate în procedură de reorganizare judiciară şi cărora le-a fost eliberat certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, dar nu au înregistrat majorarea capitalului social cu valoarea acestui teren, administratorul judiciar va fi obligat să solicite, înainte de confirmarea planului de reorganizare, înregistrarea majorării capitalului social cu valoarea terenului, la oficiul registrului comerţului. Capitalul social va fi astfel majorat de drept cu valoarea terenului, care va fi considerat aport în natură al statului şi în schimbul căruia vor fi emise acţiuni/părţi sociale suplimentare, fără adăugarea unei prime de emisiune, ce vor reveni de drept instituţiilor publice implicate. Valoarea va fi stabilită şi în acest caz prin raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, costurile de evaluare trebuind să fie suportate de către societatea comercială în cauză.

Pentru societăţile comerciale aflate în stare de faliment şi cărora le-a fost eliberat certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, dar nu au înregistrat majorarea capitalului social cu valoarea terenului, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va fi obligat ca în tabelul cu creanţe să includă statul, cu valoarea terenului, în categoria creditorilor garantaţi. Valoarea terenului va fi stabilită tot prin raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, iar costurile de evaluare trebuie să fie suportate tot de către societatea comercială.

Guvernul se aşteaptă ca obligaţia de reevaluare a terenurilor să genereze venituri suplimentare la bugetul de stat, din dividende şi din valorificarea acţiunilor emise, precum şi venituri rezultate din recuperarea valorii creanţelor înscrise la masa credală, reprezentând contravaloarea terenurilor, în situaţia în care societăţile comerciale sunt supuse procedurii falimentului sau reorganizării judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici