Hidroelectrica începe proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa / Va produce cât consumă tot Bucureştiul într-o zi / Proiectul a fost declarat de importanţă naţională de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, se apucă de proiectul fotovoltaic de 1.500 MW din Dăbuleni-Sadova. Compania a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice licitaţia pentru studiile necesare pentru inţierea proiectului ce ar urma să fie cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

6851 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica începe proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa / Va produce cât consumă tot Bucureştiul într-o zi / Proiectul a fost declarat de importanţă naţională de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

Hidroelectrica începe proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa / Va fi amplasat în Dolj şi a fost declarat de importanţă naţională de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

Hidroelectrica va realiza un parc solar cu o capacitate maximă de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de Administraţia Domeniilor Statului (ADS) în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni (Dolj). În teorie parcul ar putea produce cât consumă Bucureştiul într-o zi. Consumul de energie electrica in Capitala este situat în jurul a 1000MW, potrivit ultimelor date disponibile.

Capacitatea proiectului este fără precedent, cel mai mare parc solar în dezvoltare în acest moment în România fiind de 1.000 MW la Arad.

Compania a lansat licitaţia ce deschide proiectul:

“Elaborare documentaţii tehnico-economice Studiu de fezabilitate (inclusiv studii suport), documentaţii necesare autorizării execuţiei şi documentaţie de atribuire pentru contractarea la cheie a proiectului “Valorificare potenţialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova” este denumirea achiziţiei pe care vrea să o facă Hidroelectrica, potrivit anunţului publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Proiect declarat de importanţă naţională de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

La finalul anului trecut, 10 investiţii ale Hidroelectrica, printre care şi acest parc solar, au fost declarate ca fiind de interes naţional de către CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării), decizie urmată imediat de includerea acestora într-o ordoananţă de urgenţă, publicată pe 14 decembrie, 175/2022. Practic, prin caracterul special al acestor proiecte, procesul de avizare ar trebui să meargă mult mai rapid.

Decizia includerii acestor investiţii în categoria proiectelor de interes naţional este justificată prin faptul că pentru a accesa banii europeni, toate aceste investiţii trebuie finalizate până în 2026. Mai mult, România se confruntă de 3 ani de zile cu un deficit de producţie, fiind nevoită să importe.

„În contextul crizei energetice generate, la nivelul Uniunii Europene, de războiul ruso-ucrainean, Comisia Europeană a lansat, în luna mai 2022, planul de măsuri REPowerEU, având ca scop asigurarea independenţei Europei faţă de importurile de combustibili fosili din Rusia, cu mult înainte de orizontul de timp 2030. în acest context, România trebuie răspundă unei provocări şi totodată unei oportunităţi: aceea de a-şi creşte în ritm alert capacitatea de producţie în domeniul energiei, cu accent deosebit pe sectorul energiei regenerabile, astfel ?ncât să răspundă atât noilor realităţi, cât şi politicilor strategice ale Uniunii Europene“, se arata în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici