Hidroelectrica intră în portofoliul fondului de pensii private Aripi

Hidroelectrica intră în portofoliul fondului de pensii private Aripi, administrat de Generali, drept cea mai mare investiţie individuală, peste chiar şi o tranşă de titluri de stat: 537 mil. lei, adică 5,18% din activul fondului.

334 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica intră în portofoliul fondului de pensii private Aripi

Cea mai mare investiţie din portofoliul fondului de pensii private Aripi, administrat de Generali şi in care 860.000 de salariaţi români contribuie cu o parte din salariu pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, era la 31 iulie 2023 la Hidroelectrica (H2O). Cel mai probabil Aripi a fost unul dintre cei trei investitori ancoră ai IPO-ului Hidroelectrica, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, la finele lunii trecute investiţia Aripi la Hidroelectrica era de 537,5 mil. lei, adică 5,18% din activul fondului. Investiţia este mai mare chiar şi decât o tranşă în titluri de stat şi peste Banca Transilvania (381 mil. lei adică 3,68% din activ), şi OMV Petrom (391 mil. lei, adică 3,77% din activ).

Aripi a luat expunere mai mare de 5% din activ pe Hidroelectrica în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a modificat unele aspecte în cazul companiilor la care statul are mai mult de 50% din deţinere astfel încât fondurile de pensii să poată investi până la 10% din activ.

Pe măsură ce vor intra noi contribuţii în activul fondului Aripi (din partea salariaţilor români), pondere din activ a investiţiei la Hidroelectrica va scădea. Asta dacă administratorul nu suplimentează cu acţiuni. Fondul avea 4,79 milioane de acţiuni H2O la iulie 2023, adică o deţinere de 1,06% din companie.

Este important de menţionat că investiţia la Hidroelectrica include subscrierea în timpul ofertei şi, dacă a fost cazul, eventualele achiziţii ulterioare de pe Bursa de Valori.

Producătorul de energie electrică are o capitalizare bursieră de 50,6 mld. lei, acţiunile fiind tranzacţionate la 112,5 lei. În ultima săptămână, acţiunile H2O au urcat cu 0,7% pe tranzacţii de 50,9 mil. lei.

În această săptămână, toate fondurile de pensii îşi vor publica deţinerea la Hidroelectrica, având în vedere că este final de lună. Într-o opinie recent publicată în ZF, Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF, spunea că fondurile de pensii Pilon II şi III au aproximativ 10% din Hidroelectrica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici