Hidrogen made în Ro: şansa Galaţiul de a deveni hydrogen valley

Până la jumătatea acestui an, România ar putea avea prima strategie privind dezvoltarea producţiei de hidrogen pe plan local, scrie Ziarul Financiar.

1508 afișări
Imaginea articolului Hidrogen made în Ro: şansa Galaţiul de a deveni hydrogen valley

Hidrogen made în Ro: şansa Galaţiul de a deveni hydrogen valley

Deşi încă un domeniu de nişă, sunt zone cu un potenţial bun de dezvoltare, aşa cum este Dobrogea, dar şi consumatori industriali dispuşi să investească în hidrogen pe calea decarbonizării. Primii paşi trebuie făcuţi de acum pentru că altfel există riscul ca România să mai piardă un tren de dezvoltare, încă unul.

„România are un potenţial extraordinar de a deveni producător de hidrogen şi este esenţial să colaborăm cu guvernul şi cu alţi parteneri strategici pentru a susţine producţia de hidrogen la scară industrială. Resursele de gaz ale României pot fi folosite şi pentru producţia de hidrogen, România are toate elementele pentru a deveni un hub de energie din hidrogen”, a spus Ajay Aggarwal, preşedinte al Liberty Steel Group Europa şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Liberty Galaţi, în con­ferinţa ZF Power Summit 2023.

Liberty Galaţi este cel mai mare pro­du­cător de oţel din România şi este implicat într-un proiect masiv de decarbonizare, obiec­tivul fiind ca la nivelul anului 2030 pro­duc­ţia să fie realizată fără emisii de carbon. Pro­vocarea majoră privind trecerea la Green Steel este că tranziţia vine cu creş­terea de cinci ori a consumului de energie ne­cesar pentru realizarea producţiei în con­textul în care Liberty Galaţi este oricum al doilea cel mai mare consumator de ener­gie din ţară. Planul de decarbonizare pre­vede investiţii în zona de energie verde, dar şi parteneriate pentru a asigura cât mi mult din energia necesară funcţionării com­bi­natului.

„Principala provocare în producţia de hi­drogen este transportul acestuia, de aceea hi­drogenul trebuie produs acolo unde este fo­losit. Judeţul Galaţi ar putea deveni un ade­vărat hydrogen valley, avem industrie siderurgică, avem oraşul, avem portul şi alte in­dustrii. Este un avantaj imens să dez­vol­tăm hidrogen aici. Grupul nostru investeşte deja, credem că şi România ar trebui să in­ves­tească în hidrogen“, a mai spus Ajay Aggarwal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici