Honda şi-a redus proiecţia de profit pentru anul fiscal 2008/2009

Honda, al doilea mare constructor auto din Japonia, a redus, miercuri, cu două treimi, estimările privind profitul operaţional pe anul fiscal ce se va încheia la 30 martie 2009, din cauza pierderilor cauzate de aprecierea yenului şi căderea puternică a vânzărilor de autoturisme la nivel mondial.

20 afișări
Imaginea articolului Honda şi-a redus proiecţia de profit pentru anul fiscal 2008/2009

Honda şi-a redus proiecţia de profit pentru anul fiscal 2008/2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nissan, a treia mare companie japoneză producătoare de automobile, a anunţat noi reduceri ale producţiei şi renunţarea la toţi angajaţii cu contracte de muncă pe perioadă determinată.

Piaţa auto din întreaga lume s-a contractat considerabil în a doua parte a acestui an, din cauza crizei creditelor şi recesiunii marilor economii.

Honda a redus proiecţia de profit operaţional pe anul fiscal 1 aprilie 2008 - 30 martie 2009 la 180 miliarde yeni (2 miliarde de dolari), de la estimarea de 550 miliarde yeni (6,2 miliarde de dolari) anunţată în octombrie.

Noua ţintă de profit este cu 80% sub rezultatul operaţional de 953 miliarde yeni (10,7 miliarde de dolari) din anul fiscal anterior.

Grupul Honda a anunţat că va lua măsuri agresive pentru reducerea cheltuielilor de capital, va întârzia investiţiile în uzine şi lansările de noi produse şi îşi va reduce dividendele pe trimestrul al treilea, pentru a reflecta efectele negative ale creşterii yenului asupra exportatorilor japonezi.

Pentru fiecare creştere de o unitate a cursului yen/dolar, profitul operaţional anual al Honda scade cu circa 20 miliarde yeni (peste 220 milioane de dolari), odată cu transformarea încasărilor internaţionale în monedă naţională.

Honda şi-a revizuit estimările privind cursul mediu din a doua jumătate a anului fiscal la 95 yeni/dolar, de la proiecţia de 100 yeni/dolar din octombrie, însă viziunea companiei rămâne optimistă ţinând cont de cursul de 89 yeni/dolar din prezent.

Nissan, al treilea mare constructor auto din Japonia dupa Toyota şi Honda, va reduce producţia locală cu încă 78.000 de autovehicule. Astfel, producţia Nissan aferentă anului fiscal în curs va fi cu 225.000 de maşini, respectiv 6% mai redusă decât planurile de la începutul perioadei, care indicau 3,856 milioane de autoturisme.

Pentru a aplica această decizie, Nissan va întrerupe temporar activitatea la două din cele trei mari uzine deţinute în Japonia şi va renunta, până la finele lunii martie, la toţi angajaţii pe perioadă determinată. La finele lui octombrie, grupul mai avea 2.000 de astfel de salariaţi.

Concernul Toyota, care se confruntă cu probleme similare, va reduce semnificativ ţinta de vânzări la conferinţa şi prezentarea de final de an de pe 22 decembrie. Presa japoneză speculează că Toyota ar putea reduce producţia aferentă anului fiscal chiar cu un milion de autoturisme, de la ţinta de 9,7 milioane anunţată la începutul perioadei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici