Ialomiţianu: România se va mai împrumuta în acest an de pe piaţa americană

România va mai accesa piaţa SUA în acest an pentru a se împrumuta în dolari, întrucât prima ieşire a fost un succes, în următoarea emisiune fiind mai puţin importantă suma atrasă, cât mai ales percepţia inverstitorilor şi lungirea maturităţilor, spune ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

441 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: România se va mai împrumuta în acest an de pe piaţa americană

Ialomiţianu: România se va mai împrumuta în acest an de pe piaţa americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost un succes şi trebuie continuat. Nu suma este importantă, ci percepţia investitorilor privind România. Chiar a fost un test cum este percepută România pe piaţa din SUA şi s-a dat un semnal că investitorii apreciază măsurile aplicate", a declarat Ialomiţianu pentru MEDIAFAX.

El a coninuat arătând că emisiunile pe pieţele externe sunt importante pentru că se testează percepţia investitorilor în ceea ce priveşte guvernarea şi riscurile asociate evoluţiei economice a României.

"Condiţia este tot o maturitate lungă, pentru că România trebuie să meargă pe o pantă de consolidare a datoriilor", a spus Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că amânarea emisiunii din toamna anului trecut de pe piaţa SUA nu a fost un eşec, ci doar o poziţionare a României, care a transmis că nu are presiuni de finanţare şi nu doreşte să acceseze fonduri la orice costuri.

România a atras marţi 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA. Cererea pentru obligaţiun a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrala şi de Est.

În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 9,93 miliarde lei de pe piaţa internă şi, cumulat cu banii din emisiunea de pe piaţa americană (4,9 miliarde lei), a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici