IBR: Băncile intră în contracţie naturală, scade creditarea şi începe bătălia pentru clienţi

Băncile vor intra, odată cu trecerea la noile reglementări financiare globale şi creşterea costurilor, în contracţie naturală, volumul creditării va scădea şi va începe bătălia pentru clienţi, a declarat joi, preşedintele Institutului Bancar Român (IBR), Petru Rareş.

98 afișări
Imaginea articolului IBR: Băncile intră în contracţie naturală, scade creditarea şi începe bătălia pentru clienţi

IBR: Băncile intră în contracţie naturală, scade creditarea şi începe bătălia pentru clienţi (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"De acum, băncile intră în contracţie, în contracţie naturală şi scade volumul creditarii. Deocamdată nu a scăzut, dar noi începem bătălia pentru clienţi, pentru a arăta că băncile încearcă să înţeleagă comportamentul clienţilor şi să acţioneze în consecinţă", a afirmat Rareş la conferinţa "Teorie şi practică în legislaţia bancară".

El a apreciat că noile reglementări financiare globale Basel III şi alte măsuri de taxare a activităţii financiare, care sunt discutate la Bruxelles, vor avea un efecet "devastator" asupra costurilor băncilor, astfel că va fi necesară de o perioadă lungă de adaptare.

Rareş crede că activitatea financiară şi tipul de banking se vor schimba radical faţă de ceea ce există în prezent, iar tendinţele activităţii financiare globale se îndreaptă către est şi, în special, către ţările emergente care fac parte din BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).

"Trecem prin cea mai profundă schimbare a tot ceea ce ştiam noi până în prezent. Ne îndreptăm către un tip de banking şi activitate financiară care nu va avea legatură cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani şi va trebui să ne adaptăm continuu la ceea ce urmeză. Sunt tendinţe care sunt deja evidente. Activitatea globală, activitatea financiară se îndreaptă spre est", a spus Rareş.

El a arătat că, potrivit celor mai recente clasamente, ţări precum China, India sau Brazilia avansează rapid în ceea ce priveşte activitatea financiară.

Dacă aceste ţări erau înainte emerging (emergente), în prezent el devin drivers (conducători) ai recuperării şi ai relansării, a continuat Rareş.

"Aţi observat că, de fapt, discutăm tot mai mult de un alt fel de banking (…). Încetul cu încetul ne îndreptăm către un nou model, suntem într-o contracţie. Nu mai vrea nici banca mamă să de bani, cresc difficultăţile şi tensiunile cu marea masă de clientele. E un fenomen specific crizelor şi perioadelor de post-criză", a spus şeful IBR.

El s-a referit şi la rolul statului în sistemul financiar, arătând că instituţiile financiare nu mai sunt la fel de puternice pentru a cumpăra înapoi de la stat acţiunile înstrăinate.

"În ultimul timp, în ceea ce vorbim noi de piaţă liberă a intrat statul. Să vedeţi probema că nu mai poate să iasă, chiar dacă se întrevăd semne ale relansării. Cine va cumpăra partea care a cumpărat-o statul la Barclays? (...) Nu vedem la ora actuală recuperarea aşa cum o ştiam. Nimic nu mai e la fel în sistemul bancar. Totul se schimbă", a mai spus Rareş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici