IMM-urile: Punctul culminant al crizei va fi atins în acest an

Majoritatea întreprinzătorilor mici şi mijlocii consideră că punctul culminant al crizei va fi în acest an, iar un sfert dintre reprezentanţii firmelor intervievate într-un sondaj realizat de Consiliul IMM-urilor se aşteaptă ca acest moment să fie în 2011.

20 afișări
Imaginea articolului IMM-urile: Punctul culminant al crizei va fi atins în acest an

IMM-urile: Punctul culminant al crizei va fi atins în acest an (Imagine: Mediafax Foto/Northfoto)

Consiliul Naţional pentru IMM-uri private (CNIPMMR) a lansat vineri ediţia a 8-a a Cartei Albe a IMM-urilor care cuprinde un sondaj realizat prin intervievarea a aproape 1.500 de întreprinzători.

Astfel, 57% dintre respondenţi au apreciat că punctul culminant al crizei va fi în 2010, iar 25% că acest moment va fi în 2011.

Întrebaţi cum au evoluat afacerile de la începutul crizei, respectiv din octombrie 2008, aproape jumătate dintre întreprinzători au răspuns că şi-au redus activitate, 43% că au aceiaşi parametri, iar 7,3% că au crescut activitatea. Totodată, în 2009 peste 60% dintre firme au avut performanţe inferioare celor din 2008, 22,23% au obţinut aceleaşi rezultate, iar 17% peste nivelul anului anterior.

Şi în aceste condiţii, majoritatea IMM-urilor au menţinut salariile, respectiv 60% dintre respondenţi. Cei care au scăzut salariile în perioada crizei reprezintă 22,13% din întreprinzătorii intervievaţi, iar 20% din total chiar au crescut salariul mediu.

"Faptul că patru cincimi dintre IMM-uri au menţinut sau au crescut salariile este un element de stabilitate socială în România", a declarat, la lansarea Cartei Albe, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Sondajul a urmărit şi percepţia întreprinzătorilor faţă de mediul de afaceri, în acest sens acesta relevând că în 2010 aproape 80% dintre IMM-uri consideră mediul stânjenitor pentru afaceri.

Scăderea cererii interne, fiscalitatea şi birocraţia reprezintă în continuare principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile, cu toate că principala oportunitate identificată de firme rămâne piaţa internă, urmată de pieţele externe şi produse noi.

În vedere ameliorării dificultăţilor cu care se confruntă IMM-urile, CNIPMMR a reiterat necesitatea adoptării imediate a unui set de măsuri, inclusiv eliminarea impozitului minim, în urma introducerii acestuia pierderile la buget fiind de 2,8 miliarde de lei, generate de închiderea unui număr foarte mare de firme.

Altă măsură se referă la introducerea unui sistem de evaluare şi motivare a lucrătorilor care aprobă cereri pentru finanţare europeană. Totodată, reprezentanţii IMM-urilor susţin alocarea a 100 de milioane de lei anual pentru susţinerea înfiinţării de firme de către tineri. Prognozele CNIPMMR arată că în urma măsurii ar putea fi create circa 20.000 de firme până în 2011.

Pe de altă parte, CNIPMMR a propus modificarea schemei de ajutor de stat care se adresează investiţiilor de 10 milioane de euro, şi care creează 100 de locuri de muncă, în sensul reducerii investiţiei la 10.000 de euro şi a locurilor de muncă nou create la zece.

În acelaşi timp, întreprinzătorii vor extinderea măsurilor privind comercializarea produselor alimentare în hipermarketuri şi supermarketuri la toate tipurile de produse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici