Importatorii şi producătorii de electronice ar putea fi obligaţi să adune deşeuri

Producătorii şi importatorii de electrice şi electronice ar putea fi obligaţi să colecteze de la populaţie echivalentul a 20 la sută din cantitatea de produse vândute anual, sub sancţiunea unei amenzi plătite către Fondul de Mediu, dacă Executivul va adopta un proiect normativ în acest sens.

60 afișări
Imaginea articolului Importatorii şi producătorii de electronice ar putea fi obligaţi să adune deşeuri

Importatorii şi producătorii de electronice ar putea fi obligaţi să adune deşeuri

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD a afişat pe site-ul propriu un proiect de modificare a unei hotărâri de guvern ce reglementa colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Potrivit documentului, care este supus dezbaterii publice, producătorii şi importatorii vor fi obligaţi să colecteze de la populaţie o cantitate de DEEE echivalentă cu 20 la sută din cantitatea totală de electronice şi electrocasnice pe care le vând în România într-un an.

"Această măsură nu ar trebui să ducă la o creştere a preţului produselor de acest gen, întrucât taxa verde rămâne aceeaşi", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Simona Vaida, expertul MMDD pe probleme de management al deşeurilor.

Vaida a apreciat că măsura nu face altceva decât să-i stimuleze pe producători să facă "ceea ce aveau de făcut şi până acum, însă fără a avea o ţintă clară".

"Nu facem decât să introducem o ţintă clară în acest domeniu, sub sancţiunea unei penalizări, unei amenzi, dacă vreţi săi spuneţi aşa", a afirmat Vaida.

Aceasta a precizat că şi până la preconizata modificare legislativă, producătorii şi importatorii de electrice şi electronice aveau de colectat deşeuri, însă nu li se impusese o cantitate.

"Este treaba reprezentanţilor acestor firme cum vor reuşi să-i convingă pe români să aducă electrocasnicele vechi şi să scape de ele într-un mod ecologic la momentul la care-şi vor cumpăra unele noi. Noi am gândit toată infrastructura pentru ca această ţintă să fie realizabilă. Pot fi amenajate, spre exemplu, în parteneriat cu retailerii, puncte de colectare chiar la sediile magazinelor, după modelul consacrat în vest. Apoi, ne gândim că îi vom stimula să ofere bonusuri sau reduceri de preţuri celor care vin cu aparatul vechi şi stricat sau celor care sunt dispuşi ca echipamentul vechi să le fie luat din casă la momentul cumpărării unuia nou", a spus Vaida.

Potrivit acesteia, dacă ţinta de colectare de 20 la sută va fi atinsă de toţi producătorii şi importatorii din piaţă, în România ar putea fi colectate chiar mai bine de două kilograme de DEEE pe cap de locuitor anual, de la mai puţin de un kilogram cât a fost colectat anul trecut.

Ţinta pe care România trebuie să o atingă în acest sens este de patru kilograme de DEEE colectate de la fiecare român, iar ea ar trebui îndeplinită până în 2015, sub sancţiunea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici