Impozitul pentru maşinile de transport marfă se va majora, de la 1 ianuarie 2009

Impozitele pentru autovehiculele de transport marfă de peste 12 tone vor creşte, de la 1 ianuarie 2009, operatorii fiind obligaţi să declare până la data de 31 martie 2009 dacă au efectuat sau urmează să realizeze în cursul anului viitor cel puţin un transport internaţional.

352 afișări
Imaginea articolului Impozitul pentru maşinile de transport marfă se va majora, de la 1 ianuarie 2009

Impozitul pentru maşinile de transport marfă se va majora, de la 1 ianuarie 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Creşterea se situează între 5% şi 20% şi diferă în funcţie de mas autovehiculului, sistemul de suspensie şi numărul de axe, şi a fost cauzată, printre altele, de necesitatea de a recupera decalajul cu nivelul de impozitare din Uniunea Europeană, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Astfel, pentru TIR-urile care circulă pe rute interne, impozitul urcă de la 72 de lei la 86 de lei pentru un vehicul cu două axe şi cu masa între 12 şi 13 tone şi de la 832 de lei la 1.000 lei pentru un TIR cu patru axe şi cu masa între 25 şi 26 de tone.

Pentru acelaşi tip de vehicule, dar care însă sunt folosite atât pe rute interne, cât şi internaţionale, impozitul se măreşte de la 102 lei la 107 lei, respectiv de la 1.762 lei la 1.853 lei.

În cazul combinaţiilor de autovehicule, formate din vehicule articulate sau trenuri rutiere, care efectuează transport intern impozitul se majorează de la 33 de lei la 40 de lei în cazul unui camion cu 2+1 axe şi o masă cuprinsă între 16 şi 18 tone. Pentru un tir cu 3+3 axe şi cu masa între 40 şi 44 de tone, obligaţia de plată creşte de la 774 de lei la 928 de lei.

Pentru combinaţiile de autovehicule care efectuează atât transport intern, cât şi internaţional, impozitele se măresc de la 46 de lei la 49 de lei, respectiv de la 1.775 de lei la 1.846 de lei.

Noua grilă de impozitare a fost calculată la o valoare medie a monedei europene de 3,45 de lei, estimată pentru anul viitor de Comisia Naţională de Prognoză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici