În 2022, aproape 40 de milioane de turişti au vizitat Marele Bazar din Istanbul

423 afișări
Imaginea articolului În 2022, aproape 40 de milioane de turişti au vizitat Marele Bazar din Istanbul

În 2022, aproape 40 de milioane de turişti au vizitat Marele Bazar din Istanbul

Cel mai celebru centru istoric de cumpărături din Istanbul a fost vizitat de 39.766.801 de persoane în 2022.

Marele Bazar este construit sub forma unui labirint în care se găsesc peste 4.000 de magazine care comercializează nenumărate produse, de la textile şi antichităţi la delicatese dulci şi bijuterii,  şi a servit timp de secole la rând drept una dintre cele mai importante destinaţii de cumpărături din lume.

Structura Marelui Bazar aduce cu cea a unui mic oraş în care zilnic circulă zeci de mii de angajaţi şi cumpărători. În 2022, numărul de vizitatori a crescut cu aproximativ 56% faţă de cel înregistrat în 2021 (de la 25,5 milioane la 40 de milioane).

În medie, anul trecut, bazarul din Istanbul a atins circa 100.000 de vizitatori pe zi.

Istoria cumpărăturilor în Istanbul

Situat între Nuruosmaniye, Mercan şi Beyazit în Istanbul, istoria Marelui Bazar datează de la mijocul secolului al XV-lea. Acesta a fost construit încă din epoca otomană în apropierea centrelor religioase şi a zonelor intens circulate de oameni pentru a răspunde nevoilor de cumpărături ale acestora.

Fundaţia Marelui Bazar a fost pusă în anul 1461 de Fatih Sultan Mehmet cu scopul de a aduce venituri pentru celebra moschee Hagia Sofia. Astfel, bazarul din Istanbul a devenit de-a lungul timpului cel mai important centru comercial al regiunii şi a început să servească şi ca centru economic în care sunt comercializate bijuterii şi metale preţioase care provin din toate colţurile lumii.

Considerat şi definit de experţi nu doar cel mai vechi, dar şi cel mai mare centru comercial din lume, Marele Bazar a suferit mai multe renovări din partea unui număr considerabil de arhitecţi celebri printre care şi Sarkis Balyan (architect din familia Balyan care a lucrat în slujba sultanilor timp de secole la rând, construind numeroase moschei, palate sau biserici). Intervenţiile fiecărui architect au fost necesare întrucât în decursul anilor au avut loc mai multe incendii şi cutremure care au afectat bazarul.

Marele Bazar sau ”Kapalıçarşı” – aşa cum este denumit în limba turcă a apărut de nenumărate ori menţionat în literatură şi prezentat în opere de artă celebre, mulţumită mixului de produse unice comercializate între zidurile sale istorice.

Prima regulă de cumpărături în Marele Bazar este negocierea

În Marele Bazar lucrează în acest moment aproximativ 2.500 de persoane, similar cu numărul de locuri de acum 500 de ani. Aici sunt comercializate numeroase produse, de la covoare şi genţi la produse textile şi bijuterii din aur şi argint şi până la antichităţi. În plus, în bazar lucrează şi îşi vând produsele aproximativ 1.200 de meşteşugari, oferind vizitatorilor şansa de a cumpăra obiecte făcute manual din mijlocul istoric la Istanbulului.  

Programul de funcţionare a Marelui Bazar începe de la ora 8:30 dimineaţa şi se încheie la 19:30 seara atunci când este vară, iar atunci când este iarnă, ziua începe tot la ora 8:30 şi se încheie la ora 19:00.

O vizită în Marele Bazar oferă şansa tuturor vizitatorilor să intre în atmosfera Istanbulului şi să experimenteze nu doar cât de bogat cultural şi istoric este, cât şi să observe cum artera economică a oraşului se dezvoltă prin comerţ.

Mai mult, toată zona Marelui Bazar este împânzită de cafenele, restaurante şi alte magazine care pot fi fiecare un loc potrivit pentru a cunoaşte vechiul Constantinopol mai bine.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici