Industria canabisului a ajuns la peste 27 de miliarde de dolari. Va reuşi să fie şi profitabilă?

  • Industria canabisului oferă oportunităţi mari de creştere în următorii cinci ani.
  • A ajuns la o valoare de piaţă de peste 27 de miliarde de dolari.
  • Există şi riscuri mari, potrivit unei analize Saxo Bank.
125 afișări
Imaginea articolului Industria canabisului a ajuns la peste 27 de miliarde de dolari. Va reuşi să fie şi profitabilă?

Sursa: Profimedia Images

Analiştii băncii de investiţii estimează că utilizarea recreativă a canabisului va deveni principalul factor de creştere, dar acest lucru vine cu riscuri suplimentare de reglementare, căci iniţial a fost destinat utilizării medicale. De asemenea, industria a avut parte de dificultăţi în 2019, deoarece piaţa a scăzut, ducând la reducerea preţului acţiunilor.

Principala întrebare în 2020 este dacă industria poate să devină profitabilă.

În luna ianuarie 2020, industria de canabis listată public, măsurată de către S&P/MX International Cannabis Index, avea o valoare combinată de piaţă de 27,6 miliarde de dolari, topul cinci al celor mai mari companii fiind format din Canopy Growth, GW Pharmaceuticals, Cronos Group, Arena Pharmaceuticals şi Aurora Cannabis.

Indicele cuprinde 22 de companii cu un venit combinat în ultimele 12 luni de 2,5 miliarde de dolari.

Cea mai mare problemă a industriei este lipsa profitabilităţii în contextul creşterii mari - fluxurile de numerar ale indicelui pe 12 luni arată o pierdere combinată de 3,2 miliarde de dolari.

Temerile legate de falimentul unora dintre companii, în combinaţie cu fluxurile negative de numerar, arată că industria are o problemă de refinanţare. Dat fiind că acţiunile din industrie sunt în scădere cu 55% din septembrie 2018 încoace, finanţarea din partea băncilor tradiţionale dispare, aşa încât acţionarii vor fi cei care trebuie să ducă povara creşterii finanţării. Scăderea acţiunilor subliniază, de asemenea, şi riscul ridicat al industriei, în ciuda veniturilor în creştere rapidă.

Rata de creştere istorică a industriei de canabis a fost mare şi se estimează că această tendinţă va continua în 2020. Piaţa de canabis legal din Canada va creşte cu 50%, la aproape 1,7 miliarde de dolari, pentru că tot mai multe magazine retail vând produse din marijuana, inclusiv produse comestibile, băuturi şi dispozitive pentru ţigări electronice.

Totuşi, Saxo estimează că ratele de creştere vor rămâne mari în anii următori, pe baza proiecţiilor Bloomberg Intelligence şi a restructurărilor, pentru accelerarea eliminării companiilor slabe din industrie. Vor mai exista dificultăţi până când industria se va consolida cu jucători mari care au abilităţi de a menţine avantajul competitiv şi care pot îmbunătăţi marjele operaţionale.

Factorii de risc cu care se confruntă industria de canabis includ nivelurile ridicate ale datoriei în rândul unor companii şi noile reglementări ce decurg în urma creşterii utilizării recreative.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici