Inflaţia a scăzut la 0,5% în martie

Inflaţia lunară a scăzut de la 0,88% în februarie la 0,5% în martie, iar rata anuală a coborât de la 6,89% la 6,71%, dar a continuat să depăşească aşteptările analiştilor, în contextul scumpirii cu peste 3% a fructelor şi tutunului şi ţigărilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

13 afișări
Imaginea articolului Inflaţia a scăzut la 0,5% în martie

Citricele şi ale fructe meridionale s-au scumpit cu 8,28% (Imagine: Mediafax Foto)

În martie comparativ cu luna anterioară, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor de consum, de 0,68%, fiind urmate de majorarea mărfurilor alimentare cu 0,39% şi a serviciilor cu 0,33%, se arată într-un comunicat INS.

Preţurile şi tarifele la mărfurile nealimentare şi servicii au avut o dinamică sub cea din luna februarie, când s-au majorat cu 1,3%, respectiv 1%, însă la produsele alimentare scumpirile s-au accelerat de la 0,3% la 0,39%.

În grupa mărfurilor alimentare, cea mai mare creştere a preţurilor de consum a fost înregistrată de fructe şi conserve de fructe, de 3,35%, care a fost susţinută de scumpirile citricelor şi a altor fructe meridionale cu 8,28%. Totodată, zahărul s-a scumpit cu 1,71%, în timp ce uleiul s-a ieftinit cu 3,18%, iar ouăle cu 5,11%.

În segmentul mărfurilor nealimentare au fost înregistrate în martie majorări importante ale preţurilor de consum la tutun şi ţigări (3,59%) şi la cărţi, reviste şi ziare (1,52%).

Concomitent, în sectorul serviciilor nu au fost înregistrate majorări sau reduceri de peste 1% ale tarifelor.

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au estimat că inflaţia lunară s-a redus de la 0,88% în februarie la 0,2-0,3% în luna martie, iar rata anuală de la 6,89% la 6,4-6,5%, pe fondul stabilizării cursului valutar şi temperătii cererii interne.

Inflaţia s-a situat peste estimările analiştilor în şi primele două luni ale anului. În prima lună a acestui an, evoluţia inflaţiei a depăşit aşteptările tuturor analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX, întrucât s-a accelerat cu aproape un punct procentual, la 1,24%, de la 0,23% în decembrie, în timp ce rata anuală a urcat de la 6,3% la 6,71%.

Rata inflaţiei a fost, în martie, de 0,34% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul, de 0,49% fără influenţa combustibililor, de 0,56% exceptând produsele ale căror preţuri sunt reglementate (medicamente, energie electrică, gaze naturale, energie termică, poştă, curier, etc.) şi de 0,63% fără a lua în calcul legumele, fructele, ouăle, combustibilii şi produsele cu preţuri reglementate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici