Inflaţia a urcat la 1,24% în ianuarie, iar rata anuală la 6,7%

Inflaţia s-a accelerat în ianuarie cu aproape un punct procentual, la 1,24%, de la 0,23% în decembrie, în timp ce rata anuală a urcat de la 6,3% la 6,71%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), care au depăşit aşteptările tuturor analiştilor.

21 afișări
Imaginea articolului Inflaţia a urcat la 1,24% în ianuarie, iar rata anuală la 6,7%

Inflaţia a urcat la 1,24% în ianuarie, iar rata anuală la 6,7% (Imagine: Mediafax Foto)

Tarifele la servicii s-au majorat în ianuarie cu 8,92% comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare şi la cele alimentare au crescut cu 6,43% şi, respectiv, 5,93%.

În ianuarie, serviciile au reprezentat principalul motor de scumpiri, cu un avans al tarifelor de 3,3% faţă de luna decembrie 2008, urmate de preţurile mărfurilor nealimentare şi a celor alimentare, care au avansat cu 0,8% şi, respectiv, cu 0,7%.

Deprecierea monedei naţionale s-a resimţit mai ales în preţul serviciilor, respectiv pe segmentul tarifelor la telefonie, care au crescut cu 7,71%, şi pe cel al transportului aerian, care s-a scumpit cu 7,68%. Aceste categorii sunt cele mai sensibile la mişcările de curs.

Pe categoria alimentelor este de remarcat creşterea costurilor legumelor şi conservelor de legume cu 2,44%, mai ales scumpirea cartofilor cu 4,67%. Alte alimente care au înregistrat creşteri de preţuri de peste 1% sunt carnea de bovine (+1,43%), laptele de vacă (+1,24%) şi brânza (+1,08%).

În acelaşi timp, în categoria mărfurilor nealimentare, se poate observa scumpirea de pe segmentul de autoturisme şi piese de schimb, de 3,65%, precum şi a tutunului şi ţigărilor cu 2,54%. În plus, scumpiri de peste 1% s-au înregistrat la energia termică (+1,31%), la combustibili (+1,53%) şi la cărţi, ziare şi reviste (+1,38%).

Rata medie a inflaţiei în intervalul februarie 2008 - ianuarie 2009 a fost de 7,8%.

Preţurile de consum, exceptând influenţa băuturilor alcoolice şi tutunului, au urcat în ianuarie cu 1,18%, în timp ce dacă se exclud legumele, fructele, ouăle, combustibilii şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, acestea au crescut cu 1,13%.

Inflaţia, exceptând influenţa combustibililor sau a produselor a căror preţuri sunt reglementate, s-a plasat în ianuarie la 1,22%.

Estimările analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX privind inflaţia din luna ianuarie s-au situat între 0,9 şi 1,1% în termeni lunari şi între 6,3 şi 6,6% pentru rata anuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici