Inflaţia din februarie a coborât la 0,88%

Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,88%, faţă de 1,24% în prima lună din 2009, dar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 6,71% în ianuarie la 6,89%, evoluţie peste aşteptările analiştilor, în condiţiile unor scumpiri mai accentuate la medicamente, combustibili şi energie termică.

72 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din februarie a coborât la 0,88%

Inflaţia din februarie a coborât la 0,88%

În luna februarie faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 1,3%, iar tarifele serviciilor cu 1%.

Preţurile şi tarifele la mărfurile alimentare şi servicii au avut o dinamică sub cea din prima lună, când s-au majorat cu 0,7%, respectiv 3,3%, însă la produsele nealimentare scumpirile s-au accelerat de la 0,8% la 1,3%.

Influenţa principală în categoria mărfurilor nealimentare au avut-o medicamentele, cu preţuri în creştere cu 6,47%, urmate de conbustibili (3,29%) şi energie termică (2,31%).

Şi în sectorul serviciilor au continuat unele majorări de tarife, respectiv telefonie (1,51%), transport urban (1,69%), transport aerian (1,53%) şi poştă şi telecomunicaţii (1,24%).

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX estimau că inflaţia lunară a scăzut de la 1,24% în ianuarie la 0,5% în februarie, în timp ce rata anuală s-a redus de la 6,71% la 6,5%, în contextul stabilizării cursului valutar şi al temperării cererii interne.

Rata inflaţiei calculată fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a cifrat 0,46%.

Deşi rata lunară a fost în coborâre, inflaţia anuală a crescut din cauza efectului de bază. În luna februarie 2008, rata inflaţiei s-a ridicat la 0,7%, în timp ce inflaţia anuală era de 7,97%.

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

Citeşte şi:

România a avut a treia mare inflaţie din UE în ianuarie

BM recomandă: Îngheţarea salariilor, a angajărilor şi eliminarea sporurilor

Cursul şi temperarea cererii încetinesc inflaţia la 0,5% în februarie şi la 6,5% rata anuală

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici