Inflaţia din întreaga lume încetineşte mult mai repede decât se aştepta

Inflaţia din întreaga lume încetineşte mult mai repede decât se aştepta. Dacă economiştii au dreptate, acest cadou va continua să fie oferit anul viitor, aducând inflaţia la niveluri normale pentru prima dată în ultimii trei ani, scrie Ziarul Financiar, care citează WSJ.

4203 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din întreaga lume încetineşte mult mai repede decât se aştepta

Economiştii de la Goldman Sachs estimează că inflaţia de bază, care exclude alimentele şi energia, în grupul de economii care au cunoscut valul de inflaţie post-Covid - SUA, Europa şi mai multe pieţe emergente - a înregistrat un ritm anualizat de 2,2% în cele trei luni încheiate în noiembrie.

Până la sfârşitul anului 2024, inflaţia medie din acest grup ar trebui să se situeze la nivelul sau în apropierea ţintelor de inflaţie ale majorităţii băncilor centrale importante, au constatat analiştii.

Scăderea inflaţiei ar trebui să amortizeze creşterea economică în două moduri: prin consolidarea puterii de cumpărare a gospodăriilor şi permiţând băncilor centrale să reducă ratele dobânzilor.

Michael Saunders, consilier senior la Oxford Economics, se aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 1,3% în al patrulea trimestru al anului viitor în zona euro şi la 2,7% în Marea Britanie, în timp ce inflaţia din SUA va scădea la 2,2%, măsurată de indicele de preţuri pentru consumul personal şi cheltuieli preferat de Rezerva Federală. Această măsură a fost de 2,6% în noiembrie, a raportat vineri Departamentul Comerţului. Excluzând alimentele şi energia, a fost de 3,2% şi de doar 1,9% anualizat în ultimele şase luni.

Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au ca obiectiv o inflaţie de 2%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici