Inflaţia din Regatul Unit atinge nivelul istoric de 9%, cea mai mare cifră înregistrată în ultimii 40 de ani

222 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din Regatul Unit atinge nivelul istoric de 9%, cea mai mare cifră înregistrată în ultimii 40 de ani

Preţurile de consum în economia Marii Britanii au atins în aprilie cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, deoarece creşterea facturilor la energie şi alimente a adâncit o criză a costului vieţii care ameninţă să cufunde ţara în recesiune pe parcursul acestui an, scrie Business Insider.

Inflaţia anuală a atins 9% în aprilie, a declarat miercuri Oficiul Naţional de Statistică, în creştere de la 7% cât se înregistrase în martie. Citirea a validat estimările economiştilor pentru o creştere de 9,1%, inflaţia ajungând la cel mai înalt nivel din 1982.

Cea mai mare parte a creşterii a provenit dintr-o scumpire bruscă a facturilor la utilităţi, după ce guvernul a ridicat plafonul de preţ, având în vedere cât de mult au crescut preţurile angro la energie, în parte din cauza războiului din Ucraina.

Rata inflaţiei pe 12 luni pentru gaz a fost de 95,5%, în timp ce pentru energie electrică, a fost de 53,5%, au arătat cifrele oficiale.

„Inflaţia a crescut abrupt în aprilie, determinată de creşterea bruscă a preţurilor la energie electrică şi gaze, odată cu ridicarea plafonului de preţ”, a declarat Grant Fitzner, economist şef la ONS. „Aproximativ trei sferturi din creşterea tarifului anual a venit din facturile la utilităţi”, a adăugat el.

Banca Angliei prevede o creştere a inflaţiei de consum la 10% în cursul anului 2022 – de cinci ori mai mare decât rata ţintă de 2% – care ameninţă să încline economia Regatului Unit în recesiune până în 2023.

Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat luni parlamentarilor că banca centrală este neputincioasă în faţa creşterii inflaţiei. Guvernatorul a subliniat cu seriozitate despre „riscul apocaliptic” generat de creşterea preţurilor la alimente în acest an.

La începutul acestei luni, BoE a majorat ratele dobânzilor la 1% de la 0,75% - cel mai ridicat nivel din 2009 - în încercarea de a opri inflaţia. Datele de miercuri au sugerat că ar putea fi nevoită să crească ratele chiar mai agresiv decât se credea anterior.

Lira sterlină a scăzut faţă de dolar la 1,2466 dolari şi a scăzut cu 0,1% faţă de euro la 84,50 pence după publicarea datelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici