Inflaţia din zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

  • Inflaţia din zona euro a atins în septembrie cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.
  • Fenomenul are loc într-o perioadă în care blocul comunitar se luptă cu creşterea costurilor energiei, scrie CNBC.
585 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Inflaţia din zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Inflaţia globală a fost 3,4% luna trecută, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008, când inflaţia a fost de 3,6%. Evoluţia vine după ce preţurile de consum din Germania au crescut cu 4,1% în septembrie - cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 30 de ani.

Această creştere a fost determinată de creşterea preţurilor la energie, ceea ce a sporit îngrijorarea factorilor de decizie politică. Preţul gazului pe prima lună la centrul olandez TTF, un punct de referinţă european, a crescut cu aproape 400% de la începutul anului.

În plus, creşterea record a preţurilor la energie pare să nu se încheie prea curând, analiştii din domeniul energiei avertizând că nervozitatea pieţei va persista probabil pe tot parcursul iernii.

Franţa a luat, cel mai recent, măsuri pentru a atenua costurile pentru consumatori. Premierul Jean Castex a declarat joi că guvernul va bloca noi creşteri ale preţului gazelor naturale, precum şi majorări ale tarifelor la electricitate. Cu toate acestea, înainte ca aceste măsuri să intre în vigoare, preţul gazelor va creşte cu 12,6% pentru consumatorii francezi începând de vineri.

Italia, Grecia şi Spania au luat, de asemenea, măsuri pentru a face faţă creşterilor de preţuri.

Bancherii centrali sunt de părere că recentele vârfuri ale inflaţiei sunt "tranzitorii" şi că presiunile asupra preţurilor se vor atenua în 2022.

"Am revizuit în creştere multe dintre proiecţiile noastre în ultimele trei trimestre. Lucrurile s-au accelerat, iar acest lucru este adevărat pentru creştere, este adevărat pentru inflaţie şi este adevărat pentru ocuparea forţei de muncă", a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru CNBC în septembrie.

"Deci, într-un fel, este un pachet de veşti bune, deoarece înseamnă că economiile noastre reacţionează."

Cu toate acestea, ea a adăugat că este probabil ca presiunile preţurilor la energie să reziste altor factori inflaţionari, în special întreruperile din lanţurile de aprovizionare.

"Energia va fi o chestiune care probabil va rămâne cu noi mai mult timp. Pentru că suntem în tranziţie, de asemenea, de la sursele de energie bazate pe industria fosilă", a spus Lagarde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zona euro,
inflaţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici