Inflaţia i-a adus în pragul sărăciei pe turci. La 44 de ani, guvernatoarea Băncii Centrale n-are unde să doarmă

Hafize Gaye Erkan nu găseşte un apartament la un preţ decent în Istanbul, după ce preţurile chirilor au crescut cu 77% în oraş.

10364 afișări
Imaginea articolului Inflaţia i-a adus în pragul sărăciei pe turci. La 44 de ani, guvernatoarea Băncii Centrale n-are unde să doarmă

Hafize Gaye Erkan

Inflaţia a scăpat de sub control la Istanbul. Hafize Gaye Erkan, actuala şefă a Băncii Centrale Turce, poziţia pe care o ouăă din iunie anul trecut, s-a întors acasă, pentru a locui la părinţii.

Motivul? Testul teribil de a găsi un apartament în Istanbul fără a vă goli contul bancar. „Nu am găsit nimic la preţ uman. Este un dezastru. Ne-am întors la părinţii mei”, a mărturisit Erkan, 44 de ani, într-un interviu publicat în ziarul Hürriyet.

În Turcia, inflaţia pare să fi intrat pe un drum fără întoarcere, cu o rată de 62% înregistrată în noiembrie faţă de anul precedent.

Chiriile din Istanbul au crescut cu 77,1% în aceeaşi perioadă, potrivit unui studiu al Universităţii Bahcesehir, cu sediul în metropola de pe Bosfor. Ca răspuns, guvernul turc a încercat să restrângă fenomenun prin limitarea majorărilor chiriilor la 25%.

Dar experţii susţin că această măsură nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia. Proprietarii încearcă acum să scape de chiriaşi prin orice mijloace, uneori chiar încălcând legea, pentru a reevalua proprietăţile şi a le închiria la preţurile uluitoare din aceste zile.

Hafize Gaye Erkan, fostă directoare bancară în Statele Unite, cu experienţă la Goldman Sachs şi First Republic Bank, a făcut istorie devenind prima femeie care conduce autoritatea monetară a Turciei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici