Inflaţia rămâne la cote ridicate în întreaga lume

Nivelul inflaţiei rămâne ridicat în majoritatea ţărilor lumii, iar statele est-europene au înregistrat în iulie cele mai ridicate valori din Europa, în contextul preţurilor ridicate la materii prime pe plan mondial.

37 afișări
Imaginea articolului Inflaţia rămâne la cote ridicate în întreaga lume

Inflaţia rămâne la cote ridicate în întreaga lume

Astfel, în luna iulie, inflaţia s-a situat la 6,7% în Cehia, 9% în România şi 14,4% în Bulgaria.

Potrivit AFP, nivelul de 14,4% raportat în Bulgaria este cel mai mare din perioada 1996-1997, când ţara a trecut printr-o perioadă de hiperinflaţie.

Creşterea preţurilor în Franţa, s-a situat la 3,6%., în timp ce Marea Britanie a anunţat un avans de 4,4%, cea mai ridicată valoare din ultimii 16 ani.

În zona euro, rata de creştere a preţurilor s-a dublat în ultimele 12 luni, la 4,1%, peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

În Italia, inflaţia s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, de 4,1%, în timp ce în Spania a fost de 5,3%, valoare record pentru o perioadă de 11 ani.

Creşterea preţurilor nu a ocolit nici Germania, care a înregistrat o majorare de 3,3% în iulie, cea mai mare începând din 1993.

În restul Europei, Norvegia a raportat preţuri în urcare cu 4,3% pentru luna trecută, iar Danemarca a avut cel mai rapid avans al inflaţiei din 1989, de 4%.

În SUA, inflaţia a urcat cu 5% în iulie, nivel care împiedică Rezerva Federală americană (Fed) să reducă rata dobânzii de politică monetară, pentru a susţine o economie aflată în pragul recesiunii.

Preţurile au urcat şi în Japonia, cu 1,9%, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, în timp ce în India inflaţia anuală a fost de 12%.

Avansul costurilor a ajuns în unele state în curs de dezvoltare, ca Egipt şi Thailanda, la valori impresionante, de 23%, respectiv 27%, putând duce la declanşarea unor mişcări sociale.

China, însă, a consemnat o diminuare a inflaţiei în ultimele trei luni, chiar dacă la nivel anual rămâne ridicată, la valoarea de 6,3%.

Presiunile inflaţioniste ar putea să se diminueze în perioada următoare, pe fondul scăderii preţului petrolului, urmat de produsele agricole şi materiile prime.

Chiar şîn această situaţie, nu se va ajunge la o normalizare a evoluţiei preţurilor înainte de sfârşitul anului, au estimat analiştii citaţi de AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici