ING Bank: România va reintra în recesiune în acest an

  • ING Bank estimează că România va intra în recesiune în 2020
  • Potrivit băncii, PIB-ul României o să scadă cu 0,9% în acest an
  • Banca a revizuit în scădere majoritatea prognozelor pentru regiune
3550 afișări
Imaginea articolului ING Bank: România va reintra în recesiune în acest an

ING Bank: România va reintra în recesiune în acest an

ING Bank a revizuit negativ prognoza de creştere pentru economia României estimând o contracţie economică de 0,9% pentru anul acesta. Estimările pentru regiune au fost de asemenea revizuite.


Astfel, PIB-ul Cehiei va scădea cu 0,7%, în timp ce economia Poloniei va stagna, iar cea a Ungariei va creşte cu 0,5% în 2020.


„Deşi nu mai departe de săptămâna trecută eram încă relativ optimişti, avalanşa de revizuiri privind creşterea economică şi semnalele pe care le primim din economia reală ne aduc în punctul în care ne aşteptăm la o contracţie a PIB în 2020. Cu excepţia unui impuls temporar pe zona de activitate de vânzări cu amănuntul care se datorează factorului frică - chiar şi aici va fi interesant de văzut cât de mult explozia vânzărilor de produse alimentare va compensa scăderea vânzărilor de produse nealimentare), pur şi simplu nu ne putem aştepta la nimic bun de la următoarele luni", arată Valentin Tătaru, economist la ING România.


„Ca urmare, ne aşteptăm la un prim trimestru de stagnare în raport cu trimestrul patru din 2019, un trimestru doi din 2020 groaznic şi o revenire graduală ulterior, ceea ce va duce la o creştere a PIB de (minus) -0,9%", adaugă Tătaru.


În ceea ce priveşte inflaţia, creşterea preţurilor de consum este prognozată să scadă pe fondul prăbuşirii preţurilor la carburanţi şi a reducerii cererii la o rată anuală de 2,5% la finalul anului. Estimarea anterioară pentru inflaţia de la finalul lui 2020 era de 2,8%.


În materie de curs euro/leu, ING Bank şi-a menţinut estimarea că un euro va valora 4,85 lei la finalul anului. Analiştii arată însă că există posibilitatea spargerii acestui nivel în timpul trimestrului al doilea din acest an, Banca naţională lăsând cursul să meargă până la un maxim de 4,86 lei/euro, evoluţie urmată de o cvasi-stagnare şi o întoarcele la 4,85 lei la finalul lui 2020. ING nu ia în calcul o reducere a dobânzii de referinţă de către BNR în acest an.


La începutul săptămânii, mai exact marţi, 16 martie, Tătaru anunţa că se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 5% din PIB pentru acest an chiar şi în situaţia în care majorarea pensiilor cu 40%, prevăzută să fie aplicată de la 1 septembrie, ar fi amânată.


Contracţia economică prognozată de economiştii ING Bank vine după o creştere economică de 4,1% în 2019. Ţintele României, înainte de apariţia bruscă a acestei crize, erau o creştere economică de 4,1% şi un deficit bugetar în scădere de la 4,6% din PIB în 2019 la 3,6% din PIB în acest an.

Analiştii arată că o reducere cu un punct a creşterii economice presupune o majorare a deficitului bugetar cu 0,4% din PIB.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici