ING: Efectele relaxării politicii monetare se vor manifesta în 2010

Efectele relaxării politicii monetare în economie se vor manifesta anul viitor, în contextul scăderii dobânzilor din piaţă odată cu noi decizii de reducere a ratei cheie şi a rezervelor minime obligatorii, dar leul se va deprecia la finele lui 2009 - începutul lui 2010, potrivit unei analize ING.

9 afișări
Imaginea articolului ING: Efectele relaxării politicii monetare se vor manifesta în 2010

ING: Efectele relaxării politicii monetare se vor manifesta în 2010 (Imagine:Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Odată cu noi relaxări ale politicii monetare, dobânzile din piaţă ar trebui să scadă, iar economia va resimţi efecte pozitive în 2010. Costul acestor beneficii ar putea fi un leu mai slab, aşteptat la sfârşitul acestui an şi/sau încputul lui 2010", a arătat Nicolaie Alexandru, senior economist ING, într-o analiză prezentată miercuri.

Banca Naţională a României (BNR) a redus, marţi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, rata rezervelor minime obligatorii în valută cu cinci puncte procentuale, la 35% din pasivele băncilor, şi rata rezervelor minime obligatorii la lei cu trei puncte procentuale, la 15% din pasive.

Potrivit ING, decizia BNR denotă prudenţă şi atenţie la rata inflaţiei, iar o relaxare mai agresivă a politicii monetare ar fi atras riscuri în economie, legate de stabilitatea finaciară şi stagflaţie (presiuni inflaţioniste însoţite de stagnarea activităţii economice).

Reducerea rezervelor minime în lei, necesară odată cu relaxarea reglementării pentru valută şi în contextul scăderii Euribor, are potenţialul de a stimula creditarea în monedă naţională fără a reduce atractivitatea leului pentru investitori, se arată în analiza ING.

Astfel, banca anticipează "presiuni descendente" asupra dobânzilor, care vor sprijini creditarea la finele acestui an şi începutul lui 2010.

Totodată, leul nu a fluctuat semnificativ după anunţarea deciziilor BNR, iar moneda va fi, în continuare, pe termen scurt, influenţată de evenimentele din economia globală.

"Totuşi, previzionăm riscuri pentru un leu mai slab spre sfârşitul acestui an şi/sau începutul lui 2010", notează ING.

Pe de altă parte, decizia BNR de a stabili dobânda cheie în funcţie de ratele istorice ale inflaţiei, şi nu după propriile estimări privind evoluţia acestui indicator, "nu caracterizează un organism a cărui activitate se bazează pe o ţintă de inflaţie", consideră analiştii băncii. ING arată, astfel, că BNR manifestă "un grad ridicat de incertitudine" cu privire la propriile prognoze de inflaţie.

Banca centrală ţinteşte, pentru sfârşitul acestui an, o rată anuală a inflaţiei de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici