ING: Ministerul Finanţelor va trebui să refinanţeze în 2011 datorii în monedă locală de 17 mld. lei

Ministerul Finanţelor va trebui să refinanţeze anul viitor datorii în monedă locală de 17 miliarde lei, iar deficitul bugetar va fi de 31 miliarde lei, potrivit estimărilor cuprinse într-o analiză a ING Bank, prezentată marţi.

22 afișări
Imaginea articolului ING: Ministerul Finanţelor va trebui să refinanţeze în 2011 datorii în monedă locală de 17 mld. lei

ING: Ministerul Finanţelor va trebui să refinanţeze în 2011 datorii în monedă locală de 17 mld. lei (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Totodată, ING estimează că, dacă arieratele actuale ale statului nu vor fi plătite mai devreme de anul viitor, deficitul bugetar se va lărgi cu circa 1% din PIB.

Analiza ING Bank se referă la consecinţele faptului că Ministerul Finanţelor a refuzat din această vară să plătească randamente mai mari de 7% pentru titlurile de stat nou emise, în lei.

Datoria publică a României a scăzut în iunie faţă de mai cu 1,45 miliarde de lei şi a coborât la 34,66% din PIB. În termeni nominali, datoria a scăzut la 176,9 miliarde de lei. Cea mai mare parte a datoriei publice, respectiv 43,44%, era în lei, iar 42,16% în euro. Împrumuturile în alte valute reprezantau aproximativ 15% din total.

Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat sâmbătă că instituţia este foarte îngrijorată în privinţa problemei arieratelor sectorului public, care afectează şi sectorul privat şi revenirea economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici