INS: Mai puţină inovaţie atât în sectorul industriei cât şi în cel al serviciilor

În perioada 2014-2016, ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 10,2%, în scădere cu 2,6 puncte procentuale, în comparaţie cu perioada 2012-2014, companiile inovatoare de produse sau procese au avut o pondere de 5,4% în total, informează INS.

89 afișări
Imaginea articolului INS: Mai puţină inovaţie atât în sectorul industriei cât şi în cel al serviciilor

INS: Mai puţină inovaţie atât în sectorul industriei cât şi în cel al serviciilor

Din totalul întreprinderilor inovatoare de produse (bunuri), 52,2% au dezvoltat inovaţiile în propria întreprindere, 25,2% din întreprinderi au introdus bunuri împreună cu alte întreprinderi, 6,0% le-au realizat prin adaptarea sau modificarea bunurilor şi 2,2% au fost realizate în alte întreprinderi.

Cea mai importantă piaţă de desfacere a produselor rămâne piaţa locală sau regională menţionată de 90,5% din totalul întreprinderilor inovatoare, urmată de piaţa naţională cu 74,3% şi piaţa Uniunii Europene cu 58,8%. Din totalul întreprinderilor inovatoare, doar 31,2% au indicat că şi-au vândut produsele în alte ţări.

TITLURILE ZILEI

În anul 2016, valoarea totală a cheltuielior pentru inovaţia de produse şi/sau procese a fost de 1814,2 milioane lei. Comparativ cu anul 2014, pe elemente de cheltuieli s-au înregistrat creşteri ale ponderilor pentru cheltuielile cu achiziţii de maşini, echipament şi software 1,7 puncte procentuale (pp), cheltuielile pentru alte activităţi inovatoare 1,6 pp şi cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare externă 0,2 pp.

Scăderi ale ponderilor s-au înregistrat pe cheltuielile pentru achiziţii de alte cunoştinţe externe 1,9 pp, cheltuieli de cercetare-dezvoltare internă 1,6 pp.

Comparativ cu perioada 2012-2014, în perioada 2014-2016, finanţarea publică a întreprinderilor a crescut cu 17,6 puncte procentuale, de la 20,8% la 38,4%.

În perioada 2014-2016 numărul intreprinderilor inovatoare cu acorduri de cooperare pentru realizarea activităţilor inovatoare a crescut cu 2,5 pp, ajungând la 17,9%, faţă de 15,4% în perioada 2012-2014.

Principalii parteneri de cooperare ai întreprinderilor inovatoare au fost furnizorii de echipamente, materiale, componente sau software 9,3% şi universităţi sau alte instituţii de învăţământ superior 9,1%. Pe sectoare economice, în sectorul industriei se cooperează mai mult decât în sectorul serviciilor.

Totodată, întreprinderile inovatoare au identificat un număr de factori ca obstacole în realizarea activităţilor inovatoare. În perioada 2014-2016, cel mai important factor ca obstacol în atingerea obiectivelor întreprinderilor a fost costurile prea mari pentru inovaţie.

Cele mai multe întreprinderi inovatoare au considerat că actele legislative sau regulamentele privind activităţile inovatoare nu au creat probleme majore.

În cercetarea statistică privind inovaţia pentru perioada 2014-2016 s-au testat noi tipuri de inovaţii şi anume, inovaţiile în logistică. Din totalul întreprinderilor cu inovaţii în logistică, 4,0% au considerat că introducerea acestor tipuri de inovaţii a condus la îmbunătăţirea performanţelor întreprinderii.

În perioada 2014-2016, cele mai ridicate ponderi s-au înregistrat în Regiunea Sud-Est 16,9% şi Regiunea Nord-Est 13,8%, iar cele mai scăzute ponderi au fost în Regiunea Sud-Vest Oltenia 3,2% şi Sud-Muntenia 4,2%.

Procentele cele mai mari de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) inovatoare s-au înregistrat în Regiunea Sud-Est (16,3%) şi în Regiunea Nord-Est (13,6%) şi cele mai puţine în Regiunea Sud-Vest Oltenia (3,2%).

În profil teritorial, cele mai multe IMM-uri inovatoare de procese (8,0%) şi de produse (4,8%) s-au înregistrat în Regiunea Sud-Est, în timp ce în Regiunea Nord-Vest au fost cele mai multe IMM-uri inovatoare de metode de organizare (10,0%) şi de metode de marketing (9,1%).

În Regiunea Nord-Est s-au înregistrat cele mai multe IMM-uri inovatoare care au primit finanţare publică (3,4%) iar cele mai multe IMM-uri care au cooperat pentru activităţi inovatoare cu alte întreprinderi sau instituţii, s-au înregistrat în regiunea Nord-Vest, respectiv (2,6%).

În Regiunea Sud-Est au fost cele mai multe IMM-uri inovatoare de produse noi pentru întreprindere (2,0%), iar în Regiunea Bucureşti-Ilfov au fost cele mai multe IMM-uri inovatoare de produse noi pe piaţă (0,6%).

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici