Întărirea politicii monetare vizează stabilitatea preţurilor pe termen lung

Întărirea politicii monetare va urmări consolidarea inflaţiei, pe termen lung, la un nivel redus, precum cel consemnat în prima parte a anului trecut, şi nu corectarea puseului inflaţionist temporar, din această perioadă, a declarat, miercuri, la Viena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

2 afișări
Imaginea articolului Întărirea politicii monetare vizează stabilitatea preţurilor pe termen lung

Întărirea politicii monetare vizează stabilitatea preţurilor pe termen lung

"Nu vrem o reducere a inflaţiei pe termen scurt, care să se manifeste printr-o răbufnire a preţurilor în următorii ani. În următoarele două trimestre, inflaţia calculată la 12 luni va rămâne pe un trend ascendent, influenţată de preţurile la alimente şi de baza redusă din primele luni ale anului trecut", a afirmat Popa la Forumul Euromoney desfăşurat la Viena.

El a adăugat că măsurile de întărire a politicii monetare vor avea în vedere şi eventualele şocuri externe anticipate de banca centrală pentru acest an.

Întrebat dacă BNR ar putea modifica ţinta de inflaţie pentru acest an, ca să evite o ratare consecutivă a obiectivului, Popa a exclus un astfel de scenariu, argumentând că este mult mai benefic să explice o eventuală ieşire din bandă.

"O modificare a ţintei ar însemna şi o schimbare a expectaţiilor populaţiei şi firmelor. Noi vedem că momentul de inflaţie mare se va concentra cu precădere în prima parte a acestui an", a spus Popa.

Pe de altă parte, viceguvernatorul băncii centrale a atras atenţia că programul de trecere la moneda unică nu oferă mult timp autorităţilor şi forţează măsuri rapide pentru a asigura o reducere a inflaţiei în următorii ani, spre nivelul cerut de criteriile de la Maastricht.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici