INTERVIU Massimo Canovi, MoneyGram: Românii trimit acasă 300 de euro/ tranzacţie, mai puţin decât înainte de criză. Din ce ţări europene sunt transferate cele mai mari sume de bani

Sumele care sunt trimise din România în alte ţări au început să se majoreze, semn că economia creşte, iar companiile angajează cetăţeni străini, în special din Orientul Îndepărtat, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX Massimo Canovi, Head of Southern Europe, MoneyGram.

1713 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Massimo Canovi, MoneyGram: Românii trimit acasă 300 de euro/ tranzacţie, mai puţin decât înainte de criză. Din ce ţări europene sunt transferate cele mai mari sume de bani

INTERVIU Massimo Canovi, MoneyGram: Românii trimit acasă 300 de euro/ tranzacţie, mai puţin decât înainte de criză. Din ce ţări europene sunt transferate cele mai mari sume de bani

Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, Massimo Canovi, Head of Southern Europe, MoneyGram arată că sumele care sunt trimise din România în alte ţări au început să se majoreze, semn că economia creşte, iar companiile angajează cetăţeni străini, în special din Orientul Îndepărtat. Pe de altă parte, în ţară intră sume tot mai mari dinspre nordul continentului, ceea ce înseamnă că românii care lucrau înainte în Italia şi Spania, s-au mutat în Marea Britanie, Norvegia şi Suedia.

Un alt fenomen semnalat de Canovi este acela legat de transferul de bani în interiorul ţării, tot mai mulţi bucureşteni apelând la acest serviciu pentru a trimite bani în alte localităţi.

Redăm interviul integral cu Massimo Canovi, Head of Southern Europe, MoneyGram:

Reporter: Care sunt ţările de unde se trimit cele mai mari sume în România?

Massimo Canovi: Am observat că sumele care înainte intrau în ţară din zona Europei de sud, acum vin dinspre nordul continentului. Astfel, românii care până acum munceau în Italia sau Spania s-au mutat în Marea Britanie sau în ţările nordice, cum ar fi Norvegia sau Suedia. Am văzut cum tranzacţiile au crescut simţitor din nordul Europei către România. Principalele ţări de unde sunt trimişi bani în România sunt Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania.

Rep: Care este valoarea medie pe tranzacţie?

MC: Suma medie trimisă pe o tranzacţie este de 300 de euro. Acesta a scăzut faţă de anii trecuţi din cauza crizei. Însă, piaţa din România este într-o continua creştere.

Rep: Care sunt ultimele date privind sume trimise din străinătate în România prin intermediu MoneyGram?

MC: Fiindcă suntem în mijlocul unei tranzacţii financiare nu putem furniza nici o informaţie financiară (not.red. Ant Financial, serviciul de plăţi online al companiei chineze de e-commerce Alibaba, va cumpăra furnizorul de servicii de transfer de bani MoneyGram pentru suma de 880 milioane1.2 miliarde de dolari, conform informaţiilor apărute în presă). Pot însă să vă spun că, din datele Băncii Mondiale în 2016, români care lucrează în străinătate au trimis în ţară 3,5 miliarde de dolari, comparativ cu 2015 când în România au intrat 3,085 miliarde de dolari.

Rep: Există însă un flux al banilor dinspre România în alte ţări. Unde pleacă banii?

MC: Am observat o creşterea a fluxurilor dinspre România către întreaga lume. Sumele trimise din România către alte zone ale lumii au crescut simţitor. O explicaţie poate fi aceea că unii români trăiesc acum peste hotare şi trimit bani în străinătate pentru a putea trăi în ţările respective înainte să se întoarcă acasă sau că firmele au început să angajaze în România cetăţeni străini. Economia românească a început să crească şi a început să se importe forţă de muncă din alte ţări. Este un semn foarte bun pentru România. Interesant este cu sume importante sunt trimise în Orientul Îndepărtat, ceea cear putea însemna că în România lucrează cetăţeni din această zonă, care trimit bani acasă.

Rep: În ce zone alte lumii sunt trimişi, în special, banii?

MC: În Spania, Italia, dar şi, aşa cum am spus, în Orientul Îndepărtat. Fenomenul este unul foarte interesant.

Rep: Comparând sumele care intră în ţară cu cele care ies din România, la ce concluzie se ajunge?

MC: Valoarea sumelor transmise din România peste hotare este în creştere, însă aceasta nu reprezintă decât o mică parte din totalul sumelor care intră în România. Pot însă să vă spun că am constatat că românii au început să trimită bani dintr-o localitate într-alta, iar MoneyGram a devenit un instrument interesant.

Rep: În interiorul ţării de unde pleacă banii şi unde se duc?

MC: Banii pleacă din Bucureşti către alte oraşe ale ţării.

Rep: Cum procedează românii care apelează la seviciul MoneyGram pentru transferal de bani? Preferă aplicaţia de pe telefonul mobil sau merg tot la ghişeu?

MC: Vă pot spune că, la nivel internaţional, veniturile digitate globale înregistrate de MoneyGram la sfârşitul anului 2016 MoneyGram au crescut cu circa 16% faţă de anul anterior fiindcă noi acum ne axăm şi pe alte canale - online, mobil si chioşc, nu numai pe tranzacţiile cash to cash. Am lansat recent o aplicaţie pe Facebook prin care utilizatorii pot trimite şi primi rapid bani. De exemplu, românii care trăiesc în Marea Britanie sau în alte ţări nordice au în continuare canalul cash to cash, dar avem contracte şi cu Poşta din Marea Britanie şi cu lanţul de magazine Tesco, care au un chioşc prin care pot face singuri tranzacţii. O parte dintre aceştia accesează şi internetul. Însă segmentul cash to cash are o pondere foarte mare în ceea ce priveşte tranzacţiile către România. Însă, acest trend se păstrează şi la nivel mondial. Conform datelor furnizate la nivel global de câtre Mastercard, circa 80% dintre clienţi prefer cash to cash, la fel ca şi anul trecut, chiar dacă marii operatori de transferuri de bani se axează pe digitalizare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici