Intrarea în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit se va amâna pentru 2015

Intrarea în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit se va amâna pentru 2015, ceea ce va determina majorarea veniturilor bugetare cu 625,7 milioane lei (0,12% din PIB) în acest an, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, publicat pe site-ul MFP.

44 afișări
Imaginea articolului Intrarea în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit se va amâna pentru 2015

Intrarea în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit se va amâna pentru 2015 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"În contextul reducerii capacităţii de plată a agenţilor economici, precum şi pentru reducerea influenţei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale, se propune schimbarea modului de calcul şi de stabilire a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfăşoară activitate în domeniul bancar, respectiv trecerea de la plata anuală a impozitului pe profit cu plăţi anticipate efectuate în cursul anului la calculul şi plata trimestrială a acestuia", se arată în motivarea emiterii actului normativ.

Măsura de amânare până în anul 2015 a intrării în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit are ca efect păstrarea în sectorul privat a diferenţei dintre plata anticipată şi impozitul pe profit real.

"Impactul macroeconomic este nesemnificativ, în măsura în care sumele suplimentare încasate la buget ar fi avut aceeaşi destinaţie ca în sectorul privat, respectiv pentru investiţii, întrucât efectul multiplicator al investiţiilor nu diferă foarte mult între sectorul public şi cel privat", se menţionează în nota de fundamentare.

Astfel, amânarea plăţii anticipate a impozitului pe profit are influenţe pozitive asupra mediului de afaceri prin corelarea capacităţii de plată a impozitului cu rezultatele curente financiare ale contribuabililor. În cazul în care activitatea unei societăţi comerciale se reduce de la un an la altul, sarcina fiscală generată de plăţile anticipate poate afecta performanţa societăţii, aceasta fiind obligată să finanţeze statul până la definitivarea impozitului pe profit aferent anului respectiv.

Potrivit legii, începând de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar trebui să plătească anticipat impozitul pe profit în fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obţinut în anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie şi divizat la patru.

Referitor la comparaţia impozitului pe profit cu impozitul minim, în cazul în care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decât suma impozitului minim anual, stabilit în funcţie de veniturile totale înregistrate în anul precedent, firma este obligată la plata impozitului minim.

Premierul Emil Boc a declarat, la începutul lunii martie, că plata anticipată a impozitului pe profit va fi amânată şi nu va intra în vigoare în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici