Investiţiile din 2005-2008 în terenuri pentru imobiliare, sursă de insolvenţe în următoarea perioadă

Investiţiile realizate în perioada 2005-2008 în terenuri, în vederea dezvoltării de proiecte imobiliare, vor reprezenta în perioada următoare o sursă de proiecte de insolvenţă, deoarece în actualul context economic acestea nu mai sunt sustenabile, potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

350 afișări
Imaginea articolului Investiţiile din 2005-2008 în terenuri pentru imobiliare, sursă de insolvenţe în următoarea perioadă

Investiţiile din 2005-2008 în terenuri pentru imobiliare, sursă de insolvenţe în următoarea perioadă (Imagine: Mihai Rosca/Mediafax Foto)

"Un număr tot mai mare de proiecte demarate în perioada 2006-2008 au fost sistate de către investitori, mulţi dintre aceştia renunţând la dezvoltarea proiectelor încă dintr-o fază incipientă a acestora. De asemenea, investiţiile realizate în perioada 2005-2008 în bunuri de natura terenurilor, în speranţa dezvoltării unor proiecte imobiliare, proiecte ce în actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta în perioada ce urmează o sursă de proiecte de insolvenţă", a declarat, într-un comunicat, Andreea Anghelof, managing partner al CITR.

Reprezentanţii CITR apreciază că alături de firmele din sectorul imobiliar, cele din retail au rămas cele mai afectate de insolvenţă, fenomen care va continua însă şi în perioada următoare.

"În linie cu tendinţele înregistrate în anii precedenţi cele mai afectate domenii vor fi şi pe viitor retailul şi imobiliarele. În cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confruntă companiile aflate în proceduri de insolvenţă rămâne lipsa capitalului circulant pentru finanţarea stocurilor, în condiţiile unei structuri rigide a costurilor şi a unor activităţi puternic sezoniere", menţionează sursa citată.

Potrivit CITR, veniturile pe metru pătrat obţinute de retailerii din România continuă să fie la un nivel foarte scăzut, la fel ca şi marjele de profit care fac faţă cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de îndatorare.

De asemenea, lipsa suportului din partea furnizorilor acestor societăţi constituie o barieră în derularea activităţilor de retail în cadrul procedurilor de insolvenţă. Astfel, că în ultimii ani, atât micile magazine de stradă, cât şi marile companii de distribuţie de bunuri de consum au fost afectate de insolvenţă.

Printre principalele cauze care generează problemele pentru firmele de retail şi cele imobiliare se numără lipsa de finanţare, precum şi scăderea puterii de consum a populaţiei şi a cererii de imobile.

"În aria industriilor, pe de altă parte, sunt relativ puţine nume sonore aflate în insolvenţă, în condiţiile în care managerii unor astfel de companii se tem în mod nejustificat că asocierea mărcii lor cu procedura insolvenţei le-ar putea afecta poziţia pe piaţă. Totuşi, şi sectorul industiilor este afectat de efectele crizei financiare, însă acesta prezintă un avantaj faţă de alte sectoare - accesul companiilor care activează în industrii la reeşalonarea creditelor este mai facilă decât a companiilor care activează în domenii precum retailul. Se ajunge astfel la întârzierea declanşării unor proceduri de restructurare a companiilor, extrem de necesare de multe ori", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor CITR, în prezent cele mai atractive companii pentru investitori par a fi cele care activează în industrii. Un motiv evident în acest sens îl constituie câştigurile mai sigure şi mai rapide decât în real estate, domeniu care a fost surclasat la acest capitol.

"Investitorii interesaţi de domeniul industriilor se împart de cele mai multe ori în două categorii, pe de-o parte sunt cei care intenţionează să îşi repoziţioneze propriul business pe piaţă printr-o achiziţie de active ale unor companii cu dificultăţi financiare, iar pe de altă parte sunt cei care urmăresc valorificarea activelor cumpărate într-un viitor cât mai apropiat achiziţiei respective", se mai spune în comunicat.

CITR deţine birouri în Bucureşti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Braşov, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Timişoara, din portofoliul companiei făcând parte companii precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom, Fortus Iaşi. CITR a gestionat până în prezent un număr aproximativ de 500 de dosare de insolvenţă sau lichidare voluntară, la nivelul întregii ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici