Investiţiile străine în capitalul firmelor din România s-au dublat în primele cinci luni

Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor s-a ridicat în primele cinci luni la 1,86 miliarde de euro, valoare de peste două ori mai mare comparativ cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

31 afișări
Imaginea articolului Investiţiile străine în capitalul firmelor din România s-au dublat în primele cinci luni

Investiţiile străine în capitalul firmelor din România s-au dublat în primele cinci luni (Imagine: Mediafax Foto)

În perioada ianuarie-mai a anului trecut, subscrierile la firmele cu participare străină la capital au totalizat 890 de milioane de euro.

În luna mai, investiţiile străine au însumat 120,3 milioane de euro, în creştere cu 30,6% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2007, când s-a înregistrat un nivel de 92 de milioane de euro.

Capitalul subscris a crescut în primele cinci luni din 2008 deşi numărul firmelor înfiinţate în acest interval a fost mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2007, respectiv 5.600 faţă de 6.515 de companii.

În luna mai au fost fondate 1.098 firme cu participare străină, cele mai multe aparţinând unor investitori italieni (203 companii) şi unguri (129 companii).

Investiţiile străine în capitalul acestor firme se situa la 8,5 milioane euro, astfel că cea mai mare parte a investiţiilor străine de la nivelul lunii mai au fost realizate sub forma majorărilor de capital.

Topul primelor 40 de firme după participarea străină la capitalul social total subscris este condus în luna mai de compania Ion Ţiriac Air, cu 166,6 milioane de euro. Potrivit datelor ONRC, în cadrul companiei Ion Ţiriac Air a avut loc o cesiune de capital din partea omului de afaceri Ion Ţiriac - ca acţionar persoană fizică - către acţionarul majoritar, o persoană juridică înregistrată în Cipru.

Pe următoarele poziţii se află Omniasig Vienna Insurance Group, care a primit un influx de capital totalizând 30,6 milioane de euro, şi fondul de investiţii austriac New Frontier, cu un aport de 12,5 milioane de euro. New Frontier a preluat integral, anul trecut, de la omul de afaceri Marius Cojanu, compania Romsys, unul din cei mai mari furnizori de servicii IT din România.

Alte subscrieri de capital semnificative realizate în luna mai au fost realizate de către compania Domenia Credit - 11 milioane de euro, MKB Romexterra Bank - 10,8 milioane de euro şi AIG Life Asigurări - 9,2 milioane de euro.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, valoarea investiţiilor străine directe atrase în primele cinci luni a atins nivelul de 4,1 miliarde de euro, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici