Investitori: Clădirile trebuie impozitate în funcţie de destinaţie, rezidenţială sau comercială

Investitorii străini vor ca imobilele să fie impozitate ţinând cont de scopul utilizării acestora, nu de tipul de proprietari, respectiv persoane fizice sau juridice, şi că decizia de a mări impozitele pentru firmele care nu reevaluează clădirile este "ridicolă", întrucât piaţa imobiliară a scăzut.

201 afișări
Imaginea articolului Investitori: Clădirile trebuie impozitate în funcţie de destinaţie, rezidenţială sau comercială

Investitori: Clădirile trebuie impozitate în funcţie de destinaţie, rezidenţială sau comercială (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Modul de aplicare a impozitelor pe clădiri creează distorsiuni concurenţiale între persoanele juridice şi cele fizice pentru că impozitele pot fi şi de 100 de ori mai mari pentru persoanele juridice faţă de cele plătite de persoanele fizice. Nu credem că impozitarea firmelor cu 1,5% din valoarea de piaţă a clădirii are vreun sens. Acesta este un impozit pe investiţie pentru că se aplică valorii contabile, iar 1,5% din valoarea de piaţă a clădirii este o cotă uriaşă pentru că se aplică unei baze foarte mare. România nu are nevoie de impozitarea investiţiilor, ci de stimularea investiţiilor", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă comună a Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi a Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham), avocatul Gabriel Biriş.

Biriş face parte din grupul de lucru al celor două organizaţii, cele mai mari din România care reprezintă investitori străini. Acestea au elaborat peste 220 de propuneri pentru modificarea Codului Fiscal, a Codului de Procedură Fiscală şi a unor proceduri şi reglementări vamale. Biriş s-a ocupat în special de propunerile legate de taxele şi impozitele locale.

"Măsurile propuse de CIS şi AmCham vizează eliminarea acestor probleme din modul de aplicare a taxelor pe clădiri. Propunem să se elimine diferenţierea impozitării clădirilor după proprietar, respectiv persoană fizică sau persoană juridică, şi vrem impozitarea după destinaţia imobilului, respectiv locuinţă sau comercial. Este mult mai rezonabil. În plus, impozitarea clădirilor deţinute de persoane juridice nu trebuie făcută la valoarea de piaţă, ci după acelaşi sistem după care se impozitează imobilele deţinute de persoanele fizice, iar diferenţierea să se facă după cotele de impozitare", a explicat Biriş.

Reprezentanţii investitorilor străini au criticat modificările anunţate pentru Codul Fiscal, prin care firmele care nu-şi reevalueză clădirile deţinute într-un anumit interval de timp vor plăti impozite majorate.

"Nu are niciun rost din punct de vedere economic creşterea impozitului pentru firme la 10-20% din valoarea de inventar a clădirilor, dacă nu au fost reeevaluate de 3 ani şi de 30-40% pentru cele care nu au fost reevaluate de 5 ani. Nu vedem rostul acestei impozitări", a spus Biriş.

Potrivit vechilor prevederi, firmele plăteau 1,5% impozit pe clădirile care au fost evaluate şi de 10% pentru cele nereevaluate.

"Măsura este ridicolă pentru că orice agent economic care îşi reevaluează imobilele deţinute o face în jos, pentru că din cauza crizei de pe piaţa imobiliară valorile activelor imobiliare s-au redus. Acest lucru va determina scăderea veniturilor bugetare", a declarat Ionuţ Simion, vicepreşedinte CIS şi partener în cadrul companiei de consultanţă şi audit PwC România.

CIS cuprinde 128 de companii ale căror investiţii cumulate în România ajung la 30 miliarde de euro.

AmCham reprezintă 300 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde de euro şi circa 200.000 de locuri de muncă create.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici