Investitorii români pot tranzacţiona euroobligaţiuni pe bursele externe

Investitorii români pot să tranzacţioneze euroobligaţiuni şi pe pieţele de capital internaţionale, după ce Depozitarul Central (DC) a stabilit o conexiune directă între sistemul propriu de decontare-compensare (RoClear) şi instituţia similară din Luxemburg, Clearstream Banking.

100 afișări
Imaginea articolului Investitorii români pot tranzacţiona euroobligaţiuni pe bursele externe

Investitorii români pot tranzacţiona euroobligaţiuni pe bursele externe

"Aşteptările noastre, legate de acest nou serviciu, pus la dispoziţie de către Depozitarul Central, vizează o creştere a activităţii operaţiunilor transfrontaliere, concomitent cu încurajarea listării şi tranzacţionării eurobondurilor la Bursa de Valori Bucureşti", a declarat, într-un comunicat, directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu.

Ea a menţionat că participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului vor putea folosi, pentru decontarea tranzacţiilor cu eurooobligaţiuni, aceeaşi legătură pe care o utilizează pentru decontarea operaţiunilor efectuate la BVB.

"Participanţii vor beneficia de o grilă de comisionare adecvată, negociată în numele lor cu Clearstream Banking Luxembourg de către Depozitarul Central", a mai spus Tănăsoiu.

Potrivit comunicatului, comisionul perceput pentru tranzacţionarea euroobligaţiunilor este mai mic decât cel stabilit de către alte instituţii similare din Europa.

Depozitarul Central realizează atât operaţiunile de depozitare, registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare. Supravegherea instituţiei este realizată de către CNVM, responsabilitate împărţită cu BNR în cazul operaţiunilor de compensare-decontare.

Depozitatul Central are un capital social de 21,7 milioane lei, iar BVB este cel mai mare acţionar al instituţiei, controlând 57% din capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici