Investitorii străini vor renegocierea cu FMI a ţintei de deficit bugetar în 2011 pentru investiţii în infrastructură

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) propune renogocierea acordului cu FMI pentru un deficit bugetar în 2011 mai mare decât nivelul convenit, de 4,4% din PIB, cu scopul de a permite Guvernului să facă investiţii mai mari în infrastructură.

32 afișări
Imaginea articolului Investitorii străini vor renegocierea cu FMI a ţintei de deficit bugetar în 2011 pentru investiţii în infrastructură

Investitorii străini vor renegocierea cu FMI a ţintei de deficit bugetar în 2011 pentru investiţii în infrastructură (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Pentru stabilizarea mediului macroeconomic, investitorii străini propun inclusiv renegocierea acordului cu FMI pentru a permite un deficit bugetar pentru 2011 cu o alocare "clară şi suficientă" pentru investiţiile în infrastructură, ca parte a planificării deficitului total, modul de utilizare a fondurilor fiind urmarit în mod special.

"Nu înseamnă că propunem nerespectarea acordului cu FMI. (...) În situaţia în care există un program de infrastructură bine definit, cu măsuri şi planuri de implementare, cu finanţare, şi cu o oragnizare şi management foarte riguroase, care dă credbilitate şi încredere unor organisme precum FMI, există o şansă ca (..) şi FMI să considere o deviere de la ţinta agreată. Nu suntem promotorii încălcării unor angajamente, ci spunem doar că dacă există argumente bine definite, o credibilitate a programului, chiar şi astfel de ţinte atât de rigide pot să fie modificate de comun acord", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom şi preşedintele consiliului director al CIS.

Investitorii menţionează că deficitul bugetar din 2011 ar trebui să se situeze sub nivelul celui din acest an. Ţinta de deficit bugetar stabilită de autorităţile române cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din PIB.

"Mecanismul trebuie creat astfel încât sumele să poată fi utilizate numai pentru investiţii şi nu pentru cheltuieli bugetare", menţionează investitorii.

Printre acţiunile propuse de CIS pentru dezvoltarea infrastructurii se mai numără înfiinţarea unei autorităţi separate care să se ocupe de stabilirea priorităţilor cu privire la proiectele de infrastructură, precum şi de managementul şi finanţarea acestor proiecte.

Autoritatea (cu conducere publică şi privată) ar urma să se concentreze asupra realizării unora dintre proiectele majore existente în domeniul rutier şi energetic (cu obiective realiste şi măsurabile) şi ar trebui să raporteze Consiliului de Dezvoltare Economică.

"Aceste proiecte (din domeniul rutier şi energetic - n.r.) sunt cruciale deoarece vor funcţiona drept mijloc pentru injectarea de fonduri (inclusiv fonduri UE) în economie, crearea de locuri de muncă, oportunităţi de concesionare/dezvoltarea proiectelor în parteneriate publice-private, vor genera încredere şi vor demonstra capacitatea ţării de a realiza astfel de proiecte", susţin investitorii străini.

CIS a propus autorităţilor un set de 12 măsuri care vor avea ca efect creşterea Produsului Intern Brut al României cu 11,6% până în 2015, în termeni reali, crearaea a 250.000 de locuri de muncă şi majorarea veniturilor bugetare cu 8,5%. Cele 12 acţiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de măsuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici