Ionuţ Dumitru: Economia României probabil va intra în recesiune tehnică

România va înregistra probabil recesiune, din punct de vedere tehnic, după ce PIB-ul a scăzut în ultimele trei luni din 2008 cu 3%, faţă de trimestrul anterior, dacă datele se ajustează sezonier, a declarat miercuri economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

171 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Dumitru: Economia României probabil va intra în recesiune tehnică

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank (Imagine: Mediafax Foto)

El a precizat că datele privind creşterea economică din trimestrul patru, ajustate sezonier, vor fi publicate de biroul european de statistică, Eurostat.

"Tehnic vorbind, probabil vom avea şi noi recesiune, întrucât recesiunea este definită ca scăderea PIB două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrul anterior. (...) În trimestrul patru avem o scădere de 3%, dacă se ajustează sezonier, şi estimăm un uşor minus în primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul similar din 2008, ceea ce implică minus şi faţă de ultimele trei luni din 2008", a declarat Dumitru pentru MEDIAFAX.

El a atras atenţia că investiţiile în infrastructură sunt foarte importante, întrucât România are un potenţial de creştere foarte ridicat pe acest segment.

"Îi sfătuiesc pe analiştii străini să vină să se plimbe prin ţară, să vadă nevoia de infrastructură şi ce investiţii se pot face. Numai dacă investim în infrastructură nu avem cum să intrăm în recesiune în 2009. Trebuie doar să facem proiecte şi să absorbim bani (...) Vina va fi numai a noastră dacă intrăm în recesiune", a afirmat economistul-şef al Raiffeisen Bank, prezent la conferinţa "Anul Financiar Bancar 2009", organizată de Finmedia.

El estimează că PIB-ul va creşte cu 0,5% în acest an şi cu 1,5% în 2010, dar a atras atenţia că riscul pentru aceste previziuni este foarte ridicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici