Ipotecă bancară de rang I asupra caselor garantate de stat, interdicţie de vânzare pe 5 ani

Băncile vor institui şi reînnoi, în favoarea statului, un drept de ipotecă de rangul I asupra locuinţelor contractate cu garanţia statului prin programul "Prima Casă", pe întreaga durată a contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.

155 afișări
Imaginea articolului Ipotecă bancară de rang I asupra caselor garantate de stat, interdicţie de vânzare pe 5 ani

Ipotecă bancară de rang I asupra caselor garantate de stat, interdicţie de vânzare pe 5 ani

Asupra imobilelor achiziționate în cadrul programului «Prima Casă», băncile instituie și reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicția de vânzare a locuinței pe o perioadă de 5 ani", se arată în ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea programului, adoptată, miercuri, de Guvern.

Creanțele rezultate din garanțiile acordate și plătite instituțiilor de credit în cadrul programului "Prima Casă" vor fi considerate creanțe bugetare a căror recuperare prin executare silită se efectuează de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar bunul care face obiectul contractului de garanție, în cadrul procedurii de executare silită, va fi valorificat tot de către organele ANAF.

Sumele astfel încasate vor reprezenta venituri ale bugetului de stat.

Conform actului normativ, beneficiarii programului "Prima Casă" sunt persoane fizice care, la data intrării în vigoare a ordonanței, nu dețin în comun sau individual, împreună cu soții lor sau cu alte persoane, în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, și nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Prin derogare de la prevederile OU 64/2007 privind datoria publică, Ministerul Finanțelor este autorizat să mandateze Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuințe în cadrul programului "Prima Casă".

Contractele prin care Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii acordă garanțiile constituie titluri executorii. În titlul executoriu, suma de plată va fi înscrisă în moneda națională.

Plafonul anual al garanțiilor care pot fi astfel emise, condițiile de acordare a acestora și de eligibilitate a băncilor și a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum și regulile de gestionare a garanțiilor vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 15 zile.

Între Ministerul Finanțelor și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii se încheie o convenție prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în derularea programului "Prima Casă".

Dispozițiile referitoare la executarea silită a unui ansamblu de bunuri, cuprinse în Ordonanţa 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, sunt aplicabile și în cazurile în care executarea silită se face pentru stingerea creanțelor datorate bugetului de stat, rezultate din executarea garanțiilor emise în numele și în contul statului în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuințe în cadrul programului "Prima Casă".

Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici