Isărescu: Băncile româneşti sunt extrem de solide, iar acţionarii nu pot retrage fondurile

Băncile româneşti sunt foarte bine capitalizate, sunt extrem de solide, iar banca-mamă nu poate retrage liniile de finanţare, chiar în cazul în care ar avea probleme, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

13 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Băncile româneşti sunt extrem de solide, iar acţionarii nu pot retrage fondurile

Isărescu: Băncile româneşti sunt extrem de solide, iar acţionarii nu pot retrage fondurile (Imagine: Mediafax Foto)

"Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage, sub nicio formă (...) Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăzneşte celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul şi spune «Bau», iar banii au plecat din România. O eventuală bancă din exterior cu probleme, dacă a creditat o bancă din România, nu poate retrage banii", a spus Isărescu.

El a reluat faptuil să solvabilitatea în sistem este foarte bună, aceasta depăşind, pe medie, 13%.

Potrivit guvernatorului BNR, există bănci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneşte că ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depăşeşte 14-15%, ceea ce demonstrează să sunt instituţii de credit extrem de solide.

El a apreciat că informaţiile contrare vehiculate în ultima perioadă şi care au generat chiar panică sunt determinate de necunoaşterea fenomenului financiar şi "puţină dorinţă de senzaţional".

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici