Isărescu: Creşterea preţului la pâine este şi un proces de aliniere la preţurile din UE

Creşterea preţurilor la pâine are printre cauze şi procesul de aliniere al preţurilor cu nivelul mediu din Uniunea Europeană, nefiind un efect exclusiv al secetei din România, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

1 afișare
Imaginea articolului Isărescu: Creşterea preţului la pâine este şi un proces de aliniere la preţurile din UE

Isărescu: Creşterea preţului la pâine este şi un proces de aliniere la preţurile din UE

"S-a făcut atâta vâlvă, dar cred că nu doar seceta este de vină. Este un proces de aliniere la preţurile din UE. Nu poate pâinea să rămână de 4-5 ori mai ieftină decât în UE", a explicat Isărescu.

El a arătat că piaţa agroalimentară va suferi unele ajustări, care se vor resimţi până în primăvara anului viitor.

Preţurile volatile au devenit, în ultimele luni, dintr-un element de susţinere a dezinflaţiei, un factor de inflamare a inflaţiei.

Firmele de morărit şi panificaţie au majorat, începând din urmă cu două săptămâni, preţul pâinii şi al altor produse specifice, cu 3-10%, în funcţie de zonă, decizia având la bază evoluţia ascedentă a costurilor de achiziţie a grâului şi a făinii în ultima lună.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Inspecţia Muncii şi Autoritatea Sanitar-Veterinară să înceapă acţiunile de control la producătorii de pâine, pentru combaterea evaziunii fiscale, rezultatul verificărilor putând conduce la reducerea TVA la pâine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici