Video Isărescu: Exporturile schimbă prognoza PIB pe 2012 şi creează confuzie în construcţia bugetară

Prognoza de creştere economică pentru anul viitor va fi modificată, în condiţiile în care nu se mai poate miza pe aceeaşi creştere a exporturilor, ceea ce va conduce la o confuzie în construcţia bugetară, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

807 afișări

"Sunt soluţii atât de facile şi lumea politică este atât de mioapă? Cred ca nu mai este o întrebare retorică. O realitate care ne loveşte în fiecare zi. Ne schimbăm prognozele pentru că nu mai putem să mizăm pe aceeaşi creştere a exporturilor. Am fi nerealişti. În momentul în care ţi-ai schimbat prognoza apare iar confuzie în construcţia bugetară", a spus Isărescu la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

Exporturile realizate anul trecut au urcat cu 27,3%, la 156,97 miliarde de lei (37,25 miliarde euro), potrivit datelor INS. În perioada ianuarie-iulie, exporturile au fost de 25,8 miliarde de euro, cu 25,5% mai mari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2010.

Săptămâna trecută, grupul finlandez Nokia a anunţat că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din România, după Dacia. După primele nouă luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.

Totodată, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Franks a adăugat că riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut în ultimele trei luni în România, iar pentru a le contrabalansa este necesară menţinerea şi chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.

Anterior, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, declara că performanţa foarte bună a agriculturii, care ar putea duce creşterea economică din acest an la 1,7%, limitează avansul PIB din 2012, prin efectul de bază, iar riscurile de pe pieţele partenere fac probabilă o reducere a prognozei de creştere pentru 2012 spre 3%.

Pentru acest an, guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,5%. Estimarea actuală pentru creşterea de anul viitor este de 3,5-4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici