Isărescu: Neplata datoriilor este un sport naţional în România, iar acum nu plăteşte nici statul

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, că în România neplata datoriilor este "un sport naţional" şi ar trebui ca statul să dea un exemplu pozitiv şi să îşi achite debitele, pentru că altfel "se strică atmosfera asupra economiei de piaţă".

44 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Neplata datoriilor este un sport naţional în România, iar acum nu plăteşte nici statul

Isărescu: Neplata datoriilor este un sport naţional în România, iar acum nu plăteşte nici statul (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Isărescu a afirmat, într-un discurs ţinut la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, că într-o economie de piaţă cine a consumat a plătit, iar dacă nu respectă acest principiu este "eliminat din club".

"Trebuie rezolvată problema arieratelor. Iarăşi am intrat în arierate, deşi credeam că am scăpat de ele. Nu ne plătim datoriile. Nu este economie de piaţă. Într-o economie de piaţă ai consumat, ai plătit. Este un obicei care te scoate din club, te elimină, consumi şi nu plăteşti. Este un sport naţional, iar acum nu plăteşte nici statul. Statul trebuie să dea exemplu despre plata la timp a obligaţiilor sale, nu să dea exemplu negativ, pentru că atunci s-a stricat toată atmosfera economiei de piaţă", a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a participat la manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ economic superior în limba română, Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale.

În cadrul evenimentului au avut loc vernisajul unei expoziţii, dezvelirea plăcii comemorative de pe frontispiciul clădirii facultăţii şi lansarea unor volume. La manifestare au fost prezenţi, printre alţii, rectorul UBB, Andrei Marga, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, Ioan Roşca, fostul ministru al MAI Ioan Rus, cadre didactice şi studenţi.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "a devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri să nu respecte legea", şeful statului susţinând că şi patronatele au o responsabilitate faţă de stat.

"A devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii", a spus şeful statului la conferinţa "Parteneriat pentru creştere economică în 2011', organizată de "Ziarul Financiar" şi Consiliul Investitorilor Străini.

Băsescu a precizat că este vorba despre munca la negru şi neplata taxelor.

România va solicita FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate. FMI a cerut Guvernului, la misiunea de evaluare a acordului, să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector.

Arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Plăţile restante ale statului către companiile private s-au redus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelor totalizând 1,5 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici