Isărescu: Noua prognoză a BNR reconfirmă adâncirea inflaţiei în teritoriu negativ în primele 5 luni

Noua prognoză de inflaţie a BNR reconfirmă adâncirea ratei inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului, în urma scăderii TVA şi a altor taxe, iar o revenire în intervalul ţintit de BNR ar putea avea loc de la începutul anului următor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

2689 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Noua prognoză a BNR reconfirmă adâncirea inflaţiei în teritoriu negativ în primele 5 luni

Isărescu: Noua prognoză a BNR reconfirmă adâncirea inflaţiei în teritoriu negativ în primele 5 luni (Imagine: Alexandru Hojda/ Arhiva Mediafax Foto)

''Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei. Această evoluţie are ca explicaţie epuizarea impactului dezinflaţionist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale şi creşterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflaţiei în intervalul prognozat'', a spus Mugur Isărescu.

Inflaţia la finele anului trecut s-a situat la -0,9%, faţă de -1,1% în noiembrie şi nivelul minim de -1,87% înregistrat în august. În absenţa impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflaţia ar fi fost în decembrie de aproximativ 2%, în intervalul ţintă al BNR.

CA al BNR a analizat vineri şi a aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat marţi, 9 februarie, într-o conferinţă de presă.

BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la 1,1% pentru anul 2016, în creştere cu 0,4 puncte procentuale.

Isărescu a arătat atunci că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului, limitei minime a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici