Isărescu: Politicienii abordează criza într-o manieră "supra-inflamată"

Politicienii români abordează criza economică într-o manieră "supra-inflamată", similară cu comunicarea mediatică de tip catastrofic, a declarat, miercuri, la Iaşi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

36 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Politicienii abordează criza într-o manieră "supra-inflamată"

Isărescu: Politicienii abordează criza într-o manieră "supra-inflamată" (Imagine: Mediafax Foto)

"Trebuie să ne scoatem criza din cap. Nu este nevoie să descoperim America. Este suficient să ne uităm la alte ţări, să venim cu soluţii şi politici care au fost deja aplicate. Soluţiile le găsim în lucrările de specialitate şi în bunul simţ. Restul e zgomot", a afirmat Isărescu, într-un discurs susţinut la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

El a menţionat că efectele crizei sunt inevitabile.

"Criza nu poate fi dată la o parte, nu ne propunem să oprim criza la graniţă, ci doar să atenuă pantele acesteia. Când în Europa producţia auto scade cu 30%, ce putem face în România? Să producem pe stoc doar ca să nu creacă şomajul?", a spus Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale speră ca economia să-şi revină cât mai repede din recesiune, comparând o astfel de evoluţie cu forma literei "V".

"Sper şi cred că va fi un «V» cât mai ascuţit, astfel încât să avem o revenire (economică, n.r.) cât mai rapidă", a spus Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte cursul valutar, el a precizat că o depreciere a leului era necesară, pentru corecţia deficitului de cont curent.

"Criza ratei de schimb a trecut de momentul maxim, iar inflaţia a intrat pe o pantă descendentă. Să vedem acum ce se va întâmpla în privinţa evoluţiei economice", a completat Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus că rolul băncii centrale este asigurarea golului de finanţare.

Guvernatorul băncii centrale a primit, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în cadrul unei festivităţi la care au participat câteva sute de profesori şi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici