Isărescu: România ar trebui să se gândească la un deficit de cont curent de 6% din PIB

România ar trebui să se gândească la un deficit de cont curent de 6% din PIB în 2010, având în vedere fondurile structurale pe care trebuie să le atragă, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, menţionând că datele privind creşterea dezechilibrului în primele două luni nu sunt semnificative.

29 afișări
Imaginea articolului Isărescu: România ar trebui să se gândească la un deficit de cont curent de 6% din PIB

Isărescu: România ar trebui să se gândească la un deficit de cont curent de 6% din PIB (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Cred ne repezim, având în vedere că datele (privind deficitul de cont curent - n.r.) sunt numai pentru două luni, şi nu sunt semnificative, mai ales când se face comparaţie cu perioada similară de anul trecut, când a fost corecţia cea mai brutală. (...) Ne-am exprimat public opinia, care e categoric o estimare. România, având în vedere fondurile structurale pe care trebuie să le atragă, ar trebui să se gândească la un deficit de cont curent de 6% din PIB", a spus, joi, Isărescu, după o conferinţă organizată la BNR.

El a precizat că nivelul de 6% din PIB pentru deficitul de cont curent nu poate fi un obiectiv, în condiţiile în care depinde de fluxurile de capital, dar şi de alţi factori. El a arătat că trebuie aşteptată şi apariţia altor date.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut în perioada ianuarie-februarie cu 64,3% faţă de primele două luni din 2009, la 754 milioane euro, în principal ca urmare a reducerii soldului balanţei tranferurilor curente cu 68,5%.

În 2009, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a scăzut pe tot parcursul anului. Astfel, la nivelul anului trecut deficitul de cont curent s-a redus cu 68,7%, la 5,05 miliarde de euro, după ce în 2008 a înregistrat o creştere de 1,2%, la 16,877 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici