Isărescu: Statul ar trebui să reducă birocraţia şi controalele pentru stimularea IMM-urilor

Autorităţile statului pot lua mai multe măsuri pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), precum reducerea birocraţiei şi a controalelor, dar şi să amelioreze climatul de afaceri, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

43 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Statul ar trebui să reducă birocraţia şi controalele pentru stimularea IMM-urilor

Isărescu: Statul ar trebui să reducă birocraţia şi controalele pentru stimularea IMM-urilor (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Autorităţile pot face multe lucruri, extrem de palpabile, precum reducerea birocraţiei, care înăbuşe economia. Este valabilă pentru toate companiile, dar pentru IMM-uri este vitală. (...) Birocraţia poate să coste un IMM pe săptămână câteva procente bune din cifra de afaceri", a spus Isărescu la un seminar pe tema întreprinderilor mici şi mijlocii.

El a afirmat că autorităţile pot de asemenea să stimuleze IMM-urile prin renunţarea la o bună parte din controalele excesive, unele administrative, în condiţiile în care acestea nu reduc economia subterană.

"Al treilea lucru extrem de important pe care poate să îl facă autoritatea statului este ameliorarea climatului de afaceri, începând chiar de la schimbarea acestei confuzii între afaceri şi afacerism. (...) În ultimii 20 de ani am avut mulţi care au întărit această confuzie. Prea mulţi tunari s-au dezvoltat sub numele de afacerişti", a continuat guvernatorul băncii centrale.

El a concluzionat că dacă se asigură macrostabilitatea, predictibilitatea, un cadru stimulativ şi este redusă birocraţia IMM-urile vor crea mai multe locuri de muncă şi valoarea adăugată.

"Creşterea economică adevărată înseamnă valoare adăugată", a spus oficialul băncii centrale.

El a arătat că există sute de mii de persoane care au avut curajul de a face afaceri.

"Numărul de falimente a fost prezentat cu tentă politică, pe când în realitate fluxul acesta este normal. Eşecul în afaceri la nivel de IMM-uri este o regulă, nu o excepţie", a declarat Isărescu.

El a precizat că, în 2009 cifra de afaceri a IMM-urilor reprezenta peste 60% din rulajul tuturor firmelor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici