Isărescu: Statul să dea semnalul în problema arieratelor, această formă "sălbatică" de creditare

Statul trebuie să dea un semnal pozitiv în rezolvarea problemei arieratelor, o formă "sălbatică" de creditare utilizată şi de către companii, şi care creează o problemă de credibilitate României, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

36 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Statul să dea semnalul în problema arieratelor, această formă "sălbatică" de creditare

Isărescu: Statul să dea semnalul în problema arieratelor, această formă "sălbatică" de creditare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Este o problemă foarte mare şi nu este numai la nivelul statului. Este un comportament. El trebuie, aş folosi un cuvânt tare, el trebuie eradicat. O economie de piaţă nu poate să funcţioneze dacă există obişnuinţa de a nu face o cheltuială sau de a consuma ceva şi de a nu plăti, sau de a lua un credit sălbatic, pentru că arieratele reprezintă o formă sălbatică, nereglementată, de a obţine un credit pe ascuns, pe uşa din dos", a spus Isărescu la postul public de televiziune.

El a arătat că această formă "sălbatică" de creditare reprezintă o mare problemă de credibilitate pentru România, iar statul trebuie să dea un semnal pozitiv pentru rezolvarea ei.

Pe de altă parte, Isărescu a spus că şi statul, la rândul său, are dificultăţi pentru că există firme care nu îşi achită obligaţiile.

"Se creează un cerc vicios şi este extrem de periculos", a adăugat şeful băncii centrale.

Guvernatorul BNR admite că soluţionarea acestei probleme complexe nu se poate realiza peste noapte.

El a dat ca exemplu plăţile efectuate în sistemul sanitar, când nivelul datoriilor a scăzut pentru o perioadă aproape de zero.

"Au început să crească din nou. Trebuie găsită cauza, orificiul sau orificiile prin care se scurg", a continuat Isărescu.

Întrebat dacă ar fi de acord cu o amnistie fiscală, guvernatorul BNR a spus că aceasta nu este o soluţie întrucât s-ar crea hazard moral şi o obişnuinţă.

"După o asemenea amnistie apare imediat speranţa că va apărea şi alta. Amnistiile sunt extrem de periculoase, a mai spus Isărescu.

Arieratele statului sunt clasificate de către FMI ca datorii angajate, dar neachitate timp de peste 90 de zile.

Guvernul a ratat ţinta stabilită cu FMI pentru nivelul arieratelor la fiecare evaluare de la începutul acordului, în primăvara anului 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici