Isărescu: Sunt şanse mari ca ţinta de inflaţie pentru acest an să fie atinsă

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, luni, că sunt şanse mari ca ţinta de inflaţie fixată pentru acest an, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual, să fie atinsă.

24 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Sunt şanse mari ca ţinta de inflaţie pentru acest an să fie atinsă

Isărescu: Sunt şanse mari ca ţinta de inflaţie pentru acest an să fie atinsă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Considerăm că avem şanse mari să atingem ţinta de inflaţie din acest an", a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă.

Atât în 2007, cât şi în 2008 inflaţia a depăşit ţinta băncii centrale.

Isărescu a vorbit, luni, şi de despre ''discursul public total denaturat" din toamna anului trecut, referindu-se la creşterile salariale promise de partide.

Guvernatorul BNR a afirmat că economia ar putea avea un deficit de cerere la sfârştiul primului trimestru, pe fondul "temperării masive" de creştere a salariilor.

"Datele noastre (n.r. - BNR) arată că excesul de cerere se închide şi putem să asistăm la un deficit de cerere la sfârşitul primului trimestru.(...) Asistăm în segmentul privat la temperări masive de creştere a salariilor, ceea ce apropie comportamentul veniturilor de creşterea de productivitate", a spus Isărescu.

În ianuarie, inflaţia s-a accelerat cu aproape un punct procentual, la 1,24%, de la 0,23% în decembrie, în timp ce rata anuală a urcat de la 6,3% la 6,71%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), care au depăşit aşteptările tuturor analiştilor.

Anul trecut, rata inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere, la 6,3%, faţă de 6,57% în 2007.

Ţinta de inflaţie stabilită de BNR a fost de 3,8% (plus/minus un punct) pentru 2008, ceea ce înseamnă că rata anuală a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului.

BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

Citeşte şi

BNR analizează suma optimă de împrumutat de pe plan extern şi condiţiile creditului

BNR, pregătită să intervină pentru a preveni destabilizarea cursului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici