Italia a atras vineri 4,75 miliarde euro la dobânzi în scădere puternică

Italia a atras vineri 4,75 miliarde euro prin emisiuni de obligaţiuni pe termen lung, reuşind să atingă pragul de sus al sumelor vizate pentru finanţare, la dobânzi în scădere puternică.

165 afișări
Imaginea articolului Italia a atras vineri 4,75 miliarde euro la dobânzi în scădere puternică

Italia a atras vineri 4,75 miliarde euro la dobânzi în scădere puternică (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Guvernul de la Roma a vândut obligaţiuni cu maturitatea la trei ani în valoare de 3 miliarde euro la un randament mediu de 4,83%, în scădere de la 5,62% la ultima operaţiune similară, efectuată cu două săptămâni în urmă.

Statul italian a reuşit astfel să readucă dobânzile pe trei ani la nivelul din septembrie 2011. Oferta a fost suprasubscrisă de 1,22 ori.

Totodată, Italia a împrumutat 779 milioane euro cu scadenţa în iulie 2014 la o dobândă de 4,29%, respectiv 971 milioane euro cu maturitatea în august 2018 la 5,75%.

Spania a reuşit joi să atragă 10 miliarde euro prin emisiuni de obligaţiuni, dublu faţă de ţinta de finanţare prevăzută, la dobânzi în scădere puternică.

Succesul primelor operaţiuni de finanţare semnificative efectuate în acest an de statele de la "periferia" zonei euro se datorează în principal lichidităţii foarte bune din pieţe, după schema de finanţare pe trei ani derulată în premieră de Banca Centrală Europeană în decembrie, în cadrul căreia băncile au absorbit suma record de 489 miliarde euro.

Investitorii rămân însă îngrijoraţi de criza datoriilor de stat, fapt subliniat de depozitele overnight efectuate de bănci la BCE, care au urcat la un nou record potrivit datelor prezentate vineri, depăşind pentru prima dată lichiditatea injectată de instituţie în pieţe în decembrie. Depozitele au urcat la 489,9 miliarde euro, indicând tendinţa băncilor de a "parca" banii la BCE în loc de a risca prin împrumuturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici