JLL: Oferta de birouri creşte alert, dar cererea rămâne constantă; rata de neocupare va urca din nou

Dezvoltatorii anunţă proiecte de birouri noi într-un ritm alert, majoritatea speculativ, dar cererea din Bucureşti va fi cel mai probabil constantă şi în următorii ani, astfel că anul viitor rata de neocupare a stocului va urca din nou, după o scădere uşoară în acest an, cred reprezentanţii JLL.

153 afișări
Imaginea articolului JLL: Oferta de birouri creşte alert, dar cererea rămâne constantă; rata de neocupare va urca din nou

JLL: Oferta de birouri creşte alert, dar cererea rămâne constantă; rata de neocupare va urca din nou (Imagine: Shutterstok)

"În ultimii 2 ani, cererea nouă de spaţii de birouri a fost relativ stabilă, de circa 300.000 de metri pătraţi, ceea ce a dus la o scădere a ratei de neocupare pe fondul unor livrări mai reduse. Anul viitor însă sunt programate pentru livrare proiecte care totalizează circa 300.000 de metri pătraţi, dar în pipeline (în fază de intenţie, n.r.) sunt proiecte de aproximativ 500.000 de metri pătraţi. Acest stoc nou care urmează să fie livrat pe piaţă este un semnal de alarmă deoarece cererea nouă reprezintă doar jumătate din totalul tranzacţiilor dintr-un an, restul sunt relocări sau renegocieri", a declarat pentru MEDIAFAX Marius Şcuta, şeful biroului din Bucureşti al JLL.

El a explicat că doar 140.000 de metri pătraţi din totalul tranzacţiilor din 2014 au reprezentat extinderi de spaţii şi intrări noi pe piaţă, adică cererea nouă, iar în acest an estimează un nivel de 150.000 de metri pătraţi.

"Dacă toate proiectele anunţate se livrează, în 2016 ne aşteptăm la o creştere a ratei de neocupare a stocului de birouri din Bucureşti, după o scădere în acest an. Rata de neocupare s-ar putea reîntoarce la nivelul din urmă cu câţiva ani (de peste 17%, n.r.), iar presiunea pe chirie se va accentua în anumite zone. Multe din clădirile anunţate au caracter speculativ, ceea ce ar putea duce la o astfel de situaţie", a adăugat Şcuta.

În acest an oferta de noi spaţii de birouri care urmează să fie finalizate este de circa 120.000 metri pătraţi, o valoare similară cu cea înregistrată în 2014. Şi în ceea ce priveşte preluarea de spaţii, consultanţii JLL mizează pe un nivel similar cu cel de anul trecut şi din 2013, respectiv circa 300.000 metri pătraţi, însă cu un număr mai mare de pre-închirieri.

JLL estimează că rata medie de neocupare va scădea uşor în 2015, în condiţiile în care aceasta a atins în 2014 minimul ultimilor şase ani, respectiv 13,3%, datorită proiectelor nou livrate cu suprafeţe mari preînchiriate şi cererii puternice. Raportat la stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti de 2,16 milioane metri pătraţi, peste 287.000 metri pătraţi de birouri sunt goale.

"Noile proiecte care apar pe piaţă vor atrage chiriaşii din clădirile mai vechi, dintre care unele vor fi dificil de reînchiriat, deoarece fie sunt în zone mai puţin atractive, fie sunt învechite. Multe proiecte din Bucureşti au nevoie să fie modernizate şi renovate. În Pipera-Tunari, unde discutăm deja de o rată de neocupare de 35%, sunt chirii efective şi de 5-6 euro pe metru pătrat", a spus Andrei Văcaru, head of research & consultancy JLL.

Există însă un interes în creştere pentru România din partea unor companii noi, dar şi a unora dintre cele existente pe piaţă.

"Companiile din IT, servicii de suport, BPO şi alte domenii conexe se uită în continuare la România. În plus, marile grupuri care sunt deja pe piaţă continuă să se extindă", a adăugat Şcuta.

JLL a intermediat în acest an tranzacţii de birouri depăşind 8.000 de metri pătraţi, printre cele mai importante fiind relocarea Adecco din Opera Center în Green Court dezvoltat de Skanska, extinderea cu 2.000 de metri pătraţi a spaţiului ocupat de Honeywell în Upground Offices (deţinut de Globalworth), reînnoirea unui contract de 3,500 mp în clădire Unimed, relocarea Colgate din Lakeview în Green Court (Skanska), intrarea companiei americane Stratum Energy în clădirea S-Park, unde a închiriat 800 metri pătraţi şi prelungirea contractului în clădirea Preciziei de către GSK.

"Este cel mai bun început de an pe care JLL l-a avut de la începutul crizei financiare. Am realizat în primele două luni o treime din bugetul pe care ni l-am stabilit pentru acest an. Au mers foarte bine toate departamentele: investiţii, birouri, evaluare, property management şi industrial", a afirmat şeful JLL.

Reprezentanţii JLL au arătat că în prezent lucrează la mai multe tranzacţii mari, care sunt în diverse stadii de negociere, fiecare de peste 50 milioane de euro, cu proprietăţi industriale, de birouri, de retail. JLL a fost implicată în cele mai mari tranzacţii realizate anul trecut în România, vânzarea Europolis Park Bucharest şi a mall-ului Promenada.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri înregistrată anul trecut, Şcuta spune că 2014 a fost un an bun, ceea ce a permis firmei să treacă pe profit, marja fiind de "două cifre".

JLL a raportat în 2013 afaceri de 14,7 milioane de lei (3,32 milioane de euro) şi pierderi de 2,8 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici