Juncker respinge ideea unui fond european pentru salvarea sistemului financiar

Preşedintele organizaţiei miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a susţinut joi poziţia Germaniei şi a respins ideea că ar fi nevoie de un fond european pentru salvarea băncilor aflate în dificultate, în timp ce guvernul olandez sprijină o astfel de iniţiativă.

17 afișări
Imaginea articolului Juncker respinge ideea unui fond european pentru salvarea sistemului financiar

Juncker respinge ideea unui fond european pentru salvarea sistemului financiar (Imagine: Mediafax/AFP)

Oficialul Eurogroup s-a arătat "uşurat" că Senatul american a aprobat programul de salvare a sistemului financiar, prin care se va aloca fonduri bugetare de 700 miliarde de dolari, însă a pus accent pe faptul că UE nu are nevoie de astfel de măsuri.

"Nu văd necesitatea unui program similar în Europa", a declarat Juncker pentru postul german de radio Kultur.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, va găzdui sâmbătă un summit pe tema crizei financiare globale, la care vor participa lideri din Germania, Marea Britanie şi Italia, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, guvernatorul Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, potrivit unui anunţ al Administraţiei prezidenţiale de la Paris.

Întâlnirea are ca scop obţinerea unui acord între statele zonei euro în ceea ce priveşte modul în care ar trebui gestionată criza la nivelul UE.

Parlamentul irlandez a aprobat, joi, decizia guvernului de a garanta depozitele constituite la băncile locale, în pofida opoziţiei Londrei şi îndoielilor manifestate de Bruxelles. Hotărârea a declanşat deja un flux de clienţi britanici către instituţiile din Irlanda.

Totodată, presa internaţională a relatat miercuri, citând surse din administraţia UE, despre un fond de 300 miliarde euro (circa 420 miliarde de dolari), constituit la nivelul UE, destinat salvării băncilor aflate în dificultate. Ministrul Economiei de la Paris, Christine Lagarde, a dezminţit informaţiile, iar Sarkozy a declarat că nu se lucrează la un program de salvare în organizaţia de 27 de state şi a negat că se pregăteşte un fond de 300 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici