Kazahstan ar putea împrumuta patru mld. dolari KMG, inclusiv pentru a refinanţa proiecte Rompetrol

Statul kazah este pregătit să împrumute patru miliarde de dolari companiei KazMunaiGaz (KMG), pe care o controlează, inclusiv pentru refinanţarea unor datorii legate de proiecte Rompetrol, a declarat vineri şeful fondului suveran Samruk-Kazina, Umirzak Shukeiev.

250 afișări
Imaginea articolului Kazahstan ar putea împrumuta patru mld. dolari KMG, inclusiv pentru a refinanţa proiecte Rompetrol

Kazahstan ar putea împrumuta patru mld. dolari KMG, inclusiv pentru a refinanţa proiecte Rompetrol (Imagine: Shutterstock)

"În ultimele luni, fondul a pregătit propuneri de finanţare a (proiectelor, n.r.) KMG printr-o emisiune de obligaţiuni a Fondului Naţional în valoare de 4 miliarde de dolari şi cu maturitate în 2015", a spus Shukeiev într-o conferinţă de presă.

Fondurile atrase prin emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite "în principal pentru a refinanţa datorii legate de proiecte de la Kashagan şi ale Rompetrol, îmbunătăţind semnificativ situaţia financiară a KMG", a spus el.

Kazahstanul a devenit în 2005 partener în proiectul Kashagan, de la Marea Caspică, cel mai mare zăcământ petrolifer descoperit începând din anii '60. Statul kazah deţine 16,8% din proiect. Kashagan ar trebui să înceapă producţia de petrol la sfârşitul acestui an sau în primele luni din 2013.

KMG a preluat Rompetrol în 2007. În martie anul trecut, compania a anunţat că a investit circa 800 de milioane de dolari pentru modernizarea Rompetrol şi intenţionează să finalizeze procesul în 2012.

Shukeiev a declarat că propunerile de împrumuturi de la fondul suveran, care controlează active de stat în valoare de 90 miliarde de dolari, trebuie aprobate de Consiliul de Politică Economică, un organism consultativ condus de premierul Kazahstanului şi din care fac parte miniştri cu portofolii importante pentru economie şi şeful băncii naţionale.

Propunerea privind finanţarea a câştigat deja aprobarea unor membri ai consiliului, a spus el.

KMG deţine prin The Rompetrol Group şi alte companii 54,65% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare a efectuat în iulie 2011 o majorare de capital prin conversia unor obligaţiuni, prin care statul român a dobândit calitatea de acţionar al companiei, cu o participaţie de 44,69%.

Directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev, declara la acea dată că grupul a stins complet orice datorie către statul român şi că negociază cu Guvernul preluarea participaţiei statului la grupul petrolier, la preţul pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici