Kremlinul este pesimist în privinţa reînnoirii acordului de transport al cerealelor din Marea Neagră

Rusia este pesimistă în ceea ce priveşte perspectivele de reînnoire a acordului privind cerealele din Marea Neagră, deoarece nu s-a înregistrat niciun progres în implementarea acordurilor de însoţire care se referă la exporturile ruseşti, a declarat luni Kremlinul, citat de Reuters.

176 afișări
Imaginea articolului Kremlinul este pesimist în privinţa reînnoirii acordului de transport al cerealelor din Marea Neagră

Kremlinul este pesimist în privinţa reînnoirii acordului de transport al cerealelor din Marea Neagră

Financial Times a relatat luni că Uniunea Europeană ia în considerare o propunere ca Banca Agricolă Rusă să înfiinţeze o filială pentru a se reconecta la reţeaua financiară globală, ca un stimulent pentru ca Moscova să prelungească acordul.

Acordul, în baza căruia Rusia a garantat siguranţa navelor de cereale care se îndreaptă spre şi dinspre porturile ucrainene prin apele pe care le controlează, urmează să expire la 18 iulie, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unui briefing că nu există „prea multe speranţe” că va fi prelungit.

Atunci când acordul a fost semnat în iulie 2022, ONU şi Rusia au semnat, de asemenea, un memorandum de înţelegere prin care ONU se angaja să faciliteze accesul neîngrădit al îngrăşămintelor ruseşti şi al altor produse pe pieţele globale.

Pentru a îndeplini memorandumul, Rusia spune că trebuie îndeplinite mai multe condiţii, inclusiv readmiterea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) în sistemul internaţional de plăţi bancare internaţionale cu sediul în Belgia, SWIFT.

Rugat să comenteze raportul FT, Peskov a declarat: „Până în prezent nu avem nimic de raportat cu privire la punerea în aplicare a acelei părţi a acordului care a vizat partea rusă. Deocamdată, declarăm că această parte a acordurilor nu este încă îndeplinită. Încă mai este timp până ca termenul să expire, dar nu există prea multe speranţe”.

Rosselkhozbank nu a răspuns la o solicitare a Reuters de a comenta raportul FT sau cu privire la stadiul oricăror discuţii cu UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici