Kruk: Valoarea creanţelor vândute sau externalizare spre colectare a crescut la 3,1 miliarde de euro

Grupul Kruk a investit, anul trecut, 88 de milioane de euro în achiziţia de portofolii de creanţe în România. În 2016, valoarea nominală a creanţelor vândute sau externalizate spre colectare de către bănci şi alte entităţi a totalizat suma de 3,10 miliarde de euro, faţă de 2,01 miliarde în 2015.

436 afișări
Imaginea articolului Kruk: Valoarea creanţelor vândute sau externalizare spre colectare a crescut la 3,1 miliarde de euro

Grupul Kruk a investit 88 de milioane de euro în achiziţia de portofolii de creanţe în România, ceea ce reprezintă a doua mare investiţie făcută de grup în Europa, după Polonia, ţară în care a achiziţionat portofolii în valoare de 99 de milioane de euro.

Grupul a investit o sumă record de 299 milioane de euro în achiziţia de portofolii de creanţe pe şapte pieţe: Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Spania şi Italia. Cele mai mari investiţii din 2016 au fost făcute în Polonia (99 milioane de euro, 33% din total), urmate de România (88 milioane de euro, 30% din total) şi Italia (75 milioane de euro, 25% din total), conform unui comunicat al grupului, care a publicat rezultatele financiare pentru 2016.

Conform estimărilor grupului, în 2016, valoarea nominală a creanţelor vândute sau externalizate spre colectare de către bănci şi alte entităţi pe piaţa din România a totalizat suma de 3,10 miliarde de euro (în 2015- 2,01 miliarde de euro), din care:

- valoarea nominală a portofoliilor de creanţe cesionate a fost de 2,06 miliarde de euro, faţă de 1,02 miliarde de euro în 2015;

- valoarea nominală a portofoliilor de creanţe externalizate spre colectare a fost de 1,04 miliarde de euro, faţă de 0,97 miliarde de euro în 2015.

“Volumul crescut de portofolii de pe piaţa românească s-a datorat, printre altele, şi celei mai mari tranzacţii pe piaţa de profil. Împreună cu IFC (International Finance Corporation, membră a Băncii Mondiale), Grupul Kruk a achiziţionat un portofoliu de creanţe cu o valoare nominală de 0,6 miliarde de euro de la Grupul Eurobank.În 2016, investiţiile grupului în portofolii de creanţe cesionate în România au atins cifra de 87,9 milioane de euro, cele mai multe fiind în portofolii retail, comparativ cu 36,6 milioane de euro în 2015. Investiţiile din 2016 i-au conferit grupului o cotă de 35% pe piaţa achiziţiilor de portofolii, comparativ cu 37%, cotă deţinută în anul precedent”, a spus Tomasz Ignaczak, Directorul General al Kruk România.

În 2016, Kruk a acceptat spre colectare pe piaţa de profil din România, portofolii externalizate cu o valoare nominală de 81,9 milioane de euro, comparativ cu 83,52 milioane de euro în 2015.

Sumele colectate aferente portofoliilor cesionate au crescut cu 20% faţă de anul precedent, de la 192 milioane de euro în 2015, la 231 milioane de euro, iar valoarea nominală a creanţelor achiziţionate în 2016 a fost de 3,8 miliarde de euro, astfel întregul portofoliu ajungând la valoarea nominală totală de 10 miliarde de euro.

Cifra de afaceri a grupului a crescut la 182 milioane de euro, de la 142 milioane de euro în 2015 (creştere cu 28%), iar profitul net consolidat a ajuns la valoarea de 58 milioane de euro, faţă de 47 milioane de euro în 2015 (în creştere cu 22%).

Ca parte a achiziţiilor făcute în 2016, Kruk a încheiat câteva proiecte majore, precum închiderea achiziţiei portofoliului de creanţe de la P.R.E.S.C.O., cumpărarea, împreună cu IFC (International Finance Corporation, membră a Băncii Mondiale) a unui portofoliu în România şi achiziţia unor portofolii semnificative de la bănci de top din Italia.

Kruk România este membră a Grupului KRUK şi a fost înfiinţată în anul 2007. Kruk S.A. este cea mai mare companie de management al creanţelor din Polonia. Compania este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii de servicii.. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piaţa achiziţiei de portofolii de creanţe, în special de la bănci.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici